overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting: Zo zitten de regels in elkaar in 2023!

De Nederlandse woningmarkt kan een waar doolhof zijn als het aankomt op belastingen en kosten koper. Een van de kosten waar je als huizenkoper rekening mee moet houden, is de overdrachtsbelasting. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp, vertellen we wie wel en niet moet betalen, wat de tarieven zijn en we delen belangrijke informatie over vrijstellingen.

Hoe werkt de overdrachtsbelasting?

Wanneer je een bestaande woning koopt, moet je in de meeste gevallen overdrachtsbelasting betalen. Deze belasting bedraagt normaal gesproken 2% van de koopsom, maar er zijn uitzonderingen. Als je het huis koopt om er zelf in te gaan wonen, is dit tarief van toepassing. De notaris handelt de belastingbetaling af, dus je krijgt hier geen aparte rekening voor. De kosten voor de overdrachtsbelasting zijn opgenomen in de afrekening van de notaris.

Andere manieren van eigendomsoverdracht

Het kopen van een huis is niet de enige manier waarop je (een deel van) een woning in eigendom kunt krijgen. Eigendom kan ook worden overgedragen door te trouwen, te scheiden of via een erfenis. In deze gevallen is er wel sprake van een overdracht van eigendom, maar hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Vrijstelling voor jonge huizenkopers

Goed nieuws voor jonge huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar oud: er is een speciale vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor woningen met een aankoopprijs tot € 440.000. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als je aan deze leeftijds- en prijsvoorwaarden voldoet. Het is belangrijk op te merken dat deze vrijstelling slechts één keer kan worden gebruikt. Ben je al eerder van deze vrijstelling gebruikgemaakt, dan komt deze niet opnieuw beschikbaar, zelfs niet als je nog geen 35 jaar oud bent.

Situatie met partner van 35 jaar of ouder

Een interessante vraag doet zich voor als een stel gezamenlijk een huis koopt, waarbij één partner jonger is dan 35 jaar en de andere partner 35 jaar of ouder is. In dit geval geldt de vrijstelling alleen voor het deel dat eigendom is van de jongere partner. De oudere partner betaalt nog steeds 2% overdrachtsbelasting over zijn of haar deel. Meestal zal dit neerkomen op 50% van de totale koopsom, maar de verdeling kan variëren. Bij een standaard 50/50 verdeling betalen de kopers in totaal slechts 1% overdrachtsbelasting in plaats van 2%.

Overdrachtsbelasting zonder er te wonen

Als je in 2023 een huis koopt waar je niet zelf in gaat wonen is de overdrachtsbelasting 10,4%. Dit hogere tarief geldt bijvoorbeeld als je een woning koopt als belegging of om te verhuren.

Huis kopen voor je kind

Het hogere tarief voor de overdrachtsbelasting is ook van toepassing als je een huis koopt voor je kind. Aangezien je niet zelf in het huis gaat wonen, wordt het niet beschouwd als je hoofdverblijf, en dit leidt tot een belastingtarief van 10,4%. Dit is iets om in gedachten te houden als je overweegt een appartement of huis voor je kind(eren) te kopen, aangezien dit tarief bovenop de koopsom komt.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!