business angels

Wat zijn Business Angels?

Soms kunnen nieuwe bedrijven rijke weldoeners vinden die bereid zijn hun kapitaal in het bedrijf te investeren in ruil voor een vergoeding. Deze personen worden ook wel “business angels” genoemd. Deze naam komt van het feit dat zij in een investeringssituatie stappen wanneer niemand anders dat wil.

Voor kleine bedrijven is het vaak lastig om aan geld te komen om te starten. Grote investeringsmaatschappijen en traditionele kredietverstrekkers zijn vaak niet bereid om het risico op zich te nemen dat gepaard gaat met een startup.  Business angels voorzien wél in deze behoefte. Voor de nieuwe bedrijfseigenaar zijn ze echt engelen, omdat ze zich vaak als redder opwerpen in een wanhopige investeringssituatie.

Doorgaans investeren business angels in bedrijven die een bedrag nodig hebben dat tussen de 10.000 en 250.000 euro ligt. De gemiddelde investering die een angel investor doet, ligt meestal rond de 75.000 euro. Zij kiezen ervoor om te investeren in bedrijven met uitstekende businessplannen en de mogelijkheid van een hoog rendement op de investering. Business angels zijn kieskeurig bij het kiezen van bedrijven om in te investeren vanwege het hoge risico dat ze nemen met de investering.

Waarom investeren Business Angels?

Waarom zou een business angel bereid zijn te investeren in een nieuwe onderneming met een hoog risico? Ze zijn op zoek naar financieel gewin aan het eind van de zakelijke relatie. Business angels ontvangen vaak een percentage van de aandelen van het bedrijf in ruil voor hun investering. Deze vorm van financiering betekent dat de business angel voor een deel eigenaar wordt van het bedrijf. Soms behouden ze ook enige controle over de manier waarop het bedrijf wordt geleid.

Hoe wordt het door een business angel geïnvesteerde geld terugbetaald?

Vaak wordt het terugbetaald via dividenduitkeringen wanneer het bedrijf inkomsten begint te ontvangen. Doorgaans is het percentage dat de business angel ontvangt hoger dan bij een traditionele lening of andere vorm van financiering vanwege het hoge risico dat hiermee gepaard gaat. Echter, dit hoge percentage is meestal aanvaardbaar voor de eigenaar van het bedrijf vanwege het gebrek aan andere bereidwillige investeerders.

Business angels zullen een exit-strategie willen hebben, mocht het bedrijf falen. Wanneer een nieuw bedrijf een business angel benadert met een voorstel en een verzoek om financiering, dient deze exit-strategie duidelijk worden gepresenteerd. Een voorbeeld van een exit-strategie zou de verkoop van het bedrijf kunnen zijn. De investeerder wordt terugbetaald vanuit de verkoop. Een andere manier waarop een nieuw bedrijf een potentiële business angel een exit-strategie kan geven, is het schetsen van de procedures van een shareholder buy-out. Dit betekent dat het bedrijf op een later moment (een deel) van de aandelen terugkoopt. Kortom, de business angel wil zien dat het bedrijf een manier heeft om de investering terug te betalen, zelfs als het bedrijf niet slaagt.

Waarom kunnen business angels waardevol zijn?

Business angels dragen vaak meer bij aan een nieuw bedrijf dan alleen financiën. Ze bieden ook hun advies en ervaring aan. Hoewel veel nieuwe ondernemers het vaak niet leuk vinden om de controle over een groot deel van hun bedrijf over te dragen aan een business angel, zijn de opgedane ervaring en expertise vaak zeer waardevol voor de nieuwe ondernemer. De business angel heeft rijkdom vergaard en heeft dus bewezen dat hij in staat is in zaken te slagen. Dit inzicht is van onschatbare waarde voor de nieuwe ondernemer.

Wanneer is een goed moment om een angel investor te zoeken?

Business angels verwachten een hoog rendement op hun investering. Vanwege deze kosten zoeken de meeste bedrijven andere vormen van investering en startkapitaal voordat ze de hulp van business angels inroepen. Als je een nieuw bedrijf begint en al je bronnen van kapitaal hebt uitgeput, dan is een angel investor wellicht de beste optie.

Misschien wil je eerst traditionele kredietverstrekkers, vrienden en familie benaderen voordat je jezelf tot een business angel wendt, aangezien deze kapitaalopties veel minder kosten. Als je echter op een punt bent gekomen dat je geen andere bron van inkomsten voor je bedrijf kunt vinden, dan is de tijd gekomen om de hulp van een business angel in te schakelen!

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!