Bedrijfsovername leveraged buyout

Leveraged buyout: Zo neem je een bedrijf over zonder eigen geld!

Heb je er ooit van gedroomd om eigenaar te worden van een bloeiend bedrijf? Misschien heb je gehoord van de term “leveraged buyout” (LBO) en vraag je je af hoe je dit kunt bereiken. In deze blogpost gaan we dieper in op de stappen die nodig zijn om een LBO tot stand te brengen en leggen we uit waarom het cruciaal is om financiële voorzichtigheid te betrachten.

Stap 1: Identificeer een geschikte kandidaat 

Om een LBO na te streven, moet je eerst op zoek gaan naar geschikte kandidaten. Concentreer je op MKB-bedrijven die beschikken over ruime liquide middelen en winstgevend zijn. Het is essentieel om te zoeken naar bedrijven met waardevolle activa, zoals onbezwaarde onroerend goed, bedrijfsmiddelen en openstaande vorderingen.

Stap 2: Gebruik de activamogelijkheden

Nu je je kandidaat hebt gevonden, kun je een van deze activa gebruiken om een aanbetaling te genereren. Dit is het begin van je hefboom. Door deze strategie toe te passen, kun je de financiële lasten spreiden en de koop haalbaar maken.

Stap 3: Onderhandel over de betalingsvoorwaarden

Een cruciaal aspect van een LBO is het onderhandelen over de betalingsvoorwaarden met de verkoper. Dit betekent dat je de rest van de aankoopprijs in uitgestelde betalingen kunt voldoen. Het is vergelijkbaar met het aflossen van een banklening in maandelijkse termijnen.

Stap 4: Voorkom overmatige schulden

Het is belangrijk om te benadrukken dat een succesvolle LBO niet betekent dat je het bedrijf tot het uiterste moet belasten. Integendeel, het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen schuld en winst op de balans. Het is van vitaal belang om financiële modellering uit te voeren om ervoor te zorgen dat de deal betaalbaar is en niet overmatig geleend is.

Stap 5: Bepaal de limieten van je kasstroom

Een algemene vuistregel is om nooit meer dan 50% van de beschikbare kasstroom in het bedrijf te gebruiken om een deal te financieren. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een bedrijf jaarlijks €1 miljoen aan EBITDA genereert, je niet meer dan €500.000 per jaar aan rente en schuldaflossing zou moeten hebben. Deze aanpak zorgt ervoor dat je de financiële verplichtingen kunt nakomen, zelfs in tijden van winstdaling.

Conclusie

Het realiseren van een succesvolle leveraged buyout is een complex proces, maar met de juiste strategieën en financiële voorbereiding kun je jouw droom van bedrijfseigenaarschap waarmaken. Onthoud altijd dat voorzichtigheid geboden is, en dat het vermijden van overmatige schulden essentieel is voor het succes van een LBO. Door de juiste stappen te volgen en een evenwichtige aanpak te hanteren, kun je een winstgevende toekomst voor jezelf creëren met een succesvolle Leveraged Buyout.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!