Bedrijfswagen leasen

Bedrijfswagen nodig? Welke leasevorm past bij mij?

Ga jij binnenkort een onderneming starten of ben je recentelijk gestart met een onderneming? Dan kan het zijn dat je een bedrijfswagen nodig hebt. Maar hoe ga je deze bedrijfswagen financieren? Koop je een bedrijfswagen of ga je er één leasen? En welke leasevorm kies je dan? En is het sowieso mogelijk om een bedrijfswagen te leasen wanneer je nog geen jaarcijfers kunt overleggen? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen en lees je over de mogelijkheden die je hebt wanneer je van plan bent een bedrijfswagen aan te schaffen.

Een bedrijfswagen is een belangrijk

Voor veel ondernemers is een bedrijfswagen belangrijk, bijvoorbeeld omdat je hiermee de mogelijkheid hebt om je klanten te bezoeken. Voor sommige ondernemers is deze zelfs van vitaal belang, omdat ze de auto nodig hebben voor het vervoeren van materialen, gereedschap of goederen.

Wanneer je over voldoende financiële middelen beschikt dan kun je ervoor kiezen om een bedrijfswagen te kopen. Maar wat nu wanneer je dit niet hebt of wanneer je graag een financiële buffer wilt behouden? Je kunt bij de bank aankloppen, maar die zal niet al te happig zijn op het verstrekken van een lening wanneer je nog geen (positieve) jaarcijfers kunt overleggen. Wat je dan als oplossing kunt overwegen is het leasen van een bedrijfswagen. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe auto te leasen, maar ook het leasen van een occasion behoort tot de mogelijkheden.

Auto leasen ZZP / MKB

Een nieuwe bedrijfswagen leasen

Wanneer je besluit een nieuwe bedrijfswagen te leasen, dan kan dit zonder jaarcijfers nog best een lastige opgave zijn. Er zijn leasemaatschappijen waar je terecht kunt, maar ook in dit geval zullen veel maatschappijen jaarcijfers willen zien. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je het maandelijkse bedrag dat met het leasen gemoeid is op kunt hoesten.

Houd er daarnaast rekening mee dat wanneer je de bedrijfswagen ook privé gebruikt, je een bijtelling moet betalen. In de meeste gevallen is dat een bijtelling van 22%, die berekend wordt over de catalogusprijs van de auto. Lease je dus een duurdere bedrijfswagen, dan is de bijtelling die opgeteld wordt bij je inkomen ook hoger. Het voordeel van een nieuwe bedrijfswagen is wel dat de auto langere tijd meegaat en dat deze uitgebreide mogelijkheden heeft.

Wat houdt Occasion lease in?

Je kunt er als beginnende ondernemer ook voor kiezen om een occasion te leasen. De aanschafwaarde van de auto is lager en dus betaal je ook een lager lease-bedrag per maand. Vooral in de beginjaren van je onderneming kan je dat goed van pas komen. Daarnaast zal een leasemaatschappij sneller geneigd zijn een akkoord te geven voor het leasen van een occasion.

Wat houdt Financial lease in? 

Financial lease heeft als voordeel dat je direct eigenaar wordt van de auto. Daarnaast betaal je niet in één keer het aanschafbedrag van de auto, maar profiteer je wel van de belastingvoordelen. Zo kun je wel direct de investeringsaftrek, de renteaftrek en de BTW teruggaaf verrekenen via de belasting en op die manier profiteer je optimaal van de voordelen van het aanschaffen van een nieuwe bedrijfswagen die je als ondernemer hebt, ook al betaal je de auto niet in één keer. Zowel een het leasen van een nieuwe bedrijfswagen als een occasion is mogelijk via financial lease.

Mag mijn personeel ook rijden in mijn leaseauto?

Om een lang verhaal kort te maken, ja dat mag. Zijn er dan ook voorwaarden aan verbonden? In principe niet. Iedereen die in het bezit is van een rijbewijs mag jouw leaseauto gebruiken. Tenminste … wanneer dit ook van de leasemaatschappij mag. Soms staat er in je leasecontract dat hier regels aan gebonden zijn. Je doet er dus verstandig aan om de kleine lettertjes in je contract goed te lezen, bij voorkeur voordat je jouw handtekening eronder zet.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!