Bedrijfsgroei via 5 C's succesformule

Succesformule: Je bedrijfsomzet razendsnel laten groeien met de 5 C’s

Het is geen geheim dat het laten groeien van een bedrijf een uitdagende taak is. Maar wat als er een bewezen methode was om je omzet aanzienlijk te verbeteren, ongeacht de branche waarin je actief bent? De 5 C’s is een krachtige succesformule die bedrijven helpt om hun verkoop te stimuleren. In feite heeft deze aanpak de omzet per klant in een van mijn bedrijven verdubbeld. Laten we eens een diepgaande duik nemen in deze strategische benadering en ontdekken hoe het kan helpen om jouw bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen.

1. Crowd (Publiek)

De eerste C staat voor Crowd, oftewel het publiek van potentiële klanten. Dit is jouw doelgroep, de mensen die interesse hebben in jouw producten of diensten. Het vergroten van je publiek is vaak de eerste stap naar meer omzet, maar het kan een uitdaging zijn. Hoe kun je meer mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt? Dit kan worden bereikt door middel van doelgerichte marketinginspanningen, het vergroten van je online aanwezigheid en het educeren van potentiële klanten over de waarde van jouw product of dienst. Hoewel het vergroten van je publiek gepaard kan gaan met extra marketingkosten, kan het ook leiden tot een aanzienlijke toename van je cashflow.

2. Conversion (Conversie)

De tweede C staat voor Conversion, oftewel conversie. Dit verwijst naar het percentage van je publiek dat daadwerkelijk klant wordt. Het verbeteren van dit conversiepercentage kan een enorme impact hebben op je omzet. Denk aan het optimaliseren van je verkoopproces, zowel online als offline. Is je website gemakkelijk te navigeren en kunnen klanten moeiteloos hun aankopen doen? Net als bij de eenvoudige aankoopervaring van Amazon. Misschien is het ook tijd om je verkoopteam te trainen in effectieve afsluittechnieken. Een verbeterde conversie leidt rechtstreeks tot een toename van je cashflow.

3. Cost (Kosten)

De derde C staat voor Cost, oftewel kosten. Het is een veelvoorkomende overtuiging dat de zakelijke wereld sterk competitief en prijsgevoelig is, waardoor prijsverhogingen vrijwel onmogelijk lijken. Maar wat als je de kosten van je producten of diensten op een slimme manier zou kunnen beïnvloeden? Overweeg om de prijzen te verhogen voor die producten of diensten waarvan je er niet zoveel verkoopt. Denk aan de strategie van toeristische resorts die stunten met goedkope drankjes om klanten te trekken en vervolgens winst maken op andere items zoals cocktails of eten. Dit principe geldt in verschillende industrieën. Als je flexibel kunt zijn met prijsstelling, kan het verhogen van kosten voor aanvullende producten of diensten je cashflow aanzienlijk verbeteren.

4. Continuity (Continuïteit)

De vierde C is Continuity, oftewel continuïteit. Dit verwijst naar het aantal keren dat klanten terugkomen om opnieuw bij jou te kopen. Het behouden van klanten en het stimuleren van herhaalaankopen is een krachtige manier om je cashflow te verhogen. Stel je voor dat een klant die eerder een aankoop heeft gedaan, terugkeert voor meer van jouw producten of diensten. Dit zorgt niet alleen voor een stabiele inkomstenstroom, maar het bespaart je ook de kosten en inspanningen die gepaard gaan met het binnenhalen van nieuwe klanten.

5. Cash (Geld)

Bij de meeste bedrijven leidt een beperkte verhoging van de eerste 4 C’s al tot aanzienlijke resultaten. Gemiddeld leidt de ophoging van elke C met 5% al snel tot 20-40% meer cash.

Het begrijpen en effectief toepassen van de Vijf C’s kan een transformerende impact hebben op de groei van je bedrijf. Door te focussen op het vergroten van je publiek, het verbeteren van je conversiepercentage, het slim beïnvloeden van kosten en het stimuleren van herhaalaankopen, kun je jouw cashflow aanzienlijk verbeteren. Ongeacht de branche waarin je actief bent, bieden de Vijf C’s een solide raamwerk om je bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen.

Praktijkvoorbeeld: Overname Makelaarskantoor

Laten we eens kijken naar een praktijkvoorbeeld. Ooit was ik betrokken bij de overname van een makelaarskantoor met een bedrijfsmodel dat draaide om het verkopen van woningen en het ontvangen van een vergoeding voor elke succesvolle verkoop. Het probleem was echter dat dit de enige inkomstenbron van het bedrijf was.

Voor de overname voltooide het ongeveer twintig verkooptransacties per maand en rekende het klanten gemiddeld 1.500 euro per verkoop, wat resulteerde in een maandelijkse omzet van 30.000 euro. De operationele kosten van het bedrijf, inclusief personeelskosten, huur en marketing, bedroegen ook 30.000 euro, waardoor het bedrijf net quitte speelde. Het zou slechts één slechte maand kunnen zijn om het bedrijf in financiële problemen te brengen.

Toepassing 5 C’s formule

De eerste stap was om te onderzoeken hoe we het bedrijf beter konden positioneren om een breder publiek te bereiken. We hebben de website volledig vernieuwd en gekeken naar andere reclamemogelijkheden. Dit was in een tijdperk vóór de opkomst van sociale media, dus om ons doelpubliek te vergroten, hebben we ingezet op het verspreiden van folders, direct mail en advertenties in kranten.

Om de conversieratio te verbeteren, hebben we ervaren verkoopteams ingehuurd en het bestaande team getraind om efficiënter te converteren. We hebben hen geleerd hoe ze effectiever deals konden sluiten en bezwaren van klanten konden overwinnen. Bovendien hebben we onze klantenaanbieding herzien en potentiële klanten aantrekkelijkere redenen geboden om voor ons te kiezen. We hebben een gestructureerder verkoopproces ontworpen dat grondig marktonderzoek omvatte, zodat we meer gemotiveerde klanten konden identificeren en prioriteren. Bijvoorbeeld, als een potentiële klant slechts “overwoog om te verhuizen”, terwijl een andere zijn huis verkocht vanwege werkverplaatsing, gaven we prioriteit aan de laatste in ons verkooptraject.

Deze inspanningen resulteerden in een veel exclusiever aanbod waarmee we onze tarieven konden verdubbelen, waardoor we een premium prijs konden vragen voor een eersteklas service. Voordat we het bedrijf overnamen, genereerde het bedrijf alleen inkomsten uit vastgoedverkoop. We hebben echter een aantal andere diensten geïntroduceerd die zowel de klanten ten goede kwamen als extra inkomsten genereerden. Dit betekende dat klanten vaker bij ons kochten, wat onze klantenbinding verbeterde.

Bij het kopen en verkopen van onroerend goed hebben de meeste mensen andere diensten nodig, zoals hypotheekadvies en juridische ondersteuning bij de overdracht. In sommige gevallen hebben vastgoedinvesteerders mogelijk ook de diensten van een verhuurmakelaar nodig. In plaats van deze aanvullende diensten zelf aan te bieden, hebben we strategische partnerschappen gesloten en commissies verdiend door klanten door te verwijzen naar professionals die deze diensten konden leveren. Gemiddeld hebben we per klant het volgende verdiend:

  • Verkoop van onroerend goed – 3.000 euro
  • Verkoop van juridische ondersteuning bij overdracht – 250 euro
  • Kosten voor hypotheekregeling – 1.000 euro
  • Verwijzingscommissies voor verhuur – 250 euro
  • Verwijzingscommissies voor veilingen – 500 euro

Dit is hoe het bedrijf eruitzag voor en na onze inspanningen:

Voor Na
Bereik 7.000 9.000
Conversieratio 3,3% 5,0%
Kosten per verkoop (Eur) 1.500 3.400*
Klantenbinding 1 1,12**
Cashflow (Eur) 346.500 1.713.600

*De gemiddelde verkoopprijs voor de makelaarsdienst voor onroerend goed was 3.000 euro, maar met de toevoeging van andere verkochte diensten was onze gemiddelde omzet per klant euro 3.400.

** Gemiddeld kocht 25% van onze klanten juridische ondersteuning bij de overdracht en 33% kocht hypotheekdiensten.

Groei als gevolg van toepassing 5 C’s formule

Zoals je kunt zien, hebben deze strategische stappen geleid tot aanzienlijke verbeteringen in verschillende aspecten van het bedrijf:

  1. Publiek (Crowd): We slaagden erin ons doelpubliek uit te breiden door middel van effectievere marketinginspanningen, wat resulteerde in een groter aantal potentiële klanten.
  2. Conversieratio (Conversion): Door ons verkoopproces te verfijnen en onze verkoopteams te trainen, verhoogden we de conversie van potentiële klanten naar betalende klanten.
  3. Kosten per verkoop (Cost): Hoewel de prijzen in de vastgoedmarkt over het algemeen vastliggen, slaagden we erin om de prijzen voor aanvullende diensten te verhogen, wat resulteerde in een verhoging van de inkomsten per klant.
  4. Klantenbinding (Customer): We introduceerden aanvullende diensten die klanten vaker bij ons lieten kopen, waardoor de continuïteit en de herhaalde aankopen toenamen.
  5. Cashflow (Cash): Als gevolg van deze verbeteringen in de eerste vier C’s, zagen we een aanzienlijke stijging van de cashflow, wat het bedrijf financieel robuuster maakte.

Hoewel deze stappen aanvankelijk leidden tot enige toename van de operationele kosten, waren de positieve resultaten op lange termijn duidelijk merkbaar. Gedurende een periode van drie jaar groeide de omzet van 346.000 naar 1,7 miljoen euro.

Dit voorbeeld illustreert hoe het toepassen van de Vijf C’s een bedrijf aanzienlijk kan verbeteren en financiële groei kan stimuleren, zelfs in uitdagende marktomstandigheden. Het benadrukt ook het belang van creatieve strategieën en het aanbieden van toegevoegde waarde aan klanten om loyaliteit en herhaalde zaken te bevorderen.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!