101193583-m-scaled-1

Hedgefondsen – wat zijn het en waarom zijn ze in het nieuws?

Als u de afgelopen week de financiële markten heeft gevolgd, zult u hebben gemerkt dat hedgefondsen overal in het nieuws zijn geweest. In dit artikel zullen we uitsplitsen wat ze zijn, hoe ze werken, wat voor invloed dit op u heeft en waarom ze deze week overal in het nieuws zijn geweest.

Wat zijn hedgefondsen? De basis

Wat is een hedgefonds in eenvoudige bewoordingen?

Hedgefondsen zijn groepen die de fondsen van investeerders samenbrengen in een samengestelde groep en complexe, risicobeperkende investeringsstrategieën uitvoeren met als doel om voor hun investeerders geld te verdienen.

Hoe werken hedgefondsen?

Hedgefondsen hebben een ervaren team van financiële experts in dienst om trends te analyseren, fundamentele zaken te onderzoeken en gedetailleerde due diligence uit te voeren.

Ze zullen verschillende strategieën toepassen, zoals proberen marktneutraal te blijven door op sommige aandelen long te gaan en op andere short te gaan om de impact van brede marktbewegingen te verzachten.

Bekijk onze cursus over hedgefondsen voor meer informatie over hoe hedgefondsen werken.

Hoe verdient een hedgefonds geld?

Een hedgefonds levert zijn investeerders geld op door een verscheidenheid aan goede investeringen te doen, en de werknemers van het hedgefonds worden beloond via winst. De vergoedingsstructuur die door fondsbeleggers wordt betaald, is in grote lijnen gebaseerd op AUM.

Wat betekent hedge?

Hedge in het Nederlands is heg, een heg is om uzelf beschermen tegen de wind. In het geval van de fondsen is het beschermen tegen financieel verlies en andere ongunstige omstandigheden. Hedgefondsen doen dit door risico’s te beperken door middel van een verscheidenheid aan beleggingsstrategieën en -protocollen.

Wat is het meest succesvolle hedgefonds?

De best presterende hedgefondsen variëren elk jaar, maar de top 10 wordt over het algemeen gerangschikt naar vermogen onder beheer (AUM). Op basis van deze maatstaf is Bridgewater Associates, gevestigd in Westport, Connecticut, ‘s werelds meest succesvolle hedgefonds. Co-voorzitter / co-chief investment officer Ray Dalio richtte Bridgewater op in 1975. Het beheert ongeveer $ 138 miljard.

Kan iedereen een hedgefonds starten?

Technisch gezien kan iedereen een hedgefonds starten. Als je de praktische aspecten echter bekijkt, lijkt het een minder haalbare mogelijkheid. Als u iets voor uzelf wilt betalen, werknemers wilt inhuren of administratieve kosten wilt dekken, is schaalbaarheid de sleutel. U heeft een zeer grote hoeveelheid kapitaal nodig om een hedgefonds te starten, en dat is zonder rekening te houden met het aanzienlijke risiconiveau en de behoefte aan expertise.

De moraliteit en legaliteit van hedgefondsen

Waarom zijn hedgefondsen slecht?

Hedgefondsen zouden niet per se slecht zijn als ze volgens dezelfde regels speelden als gewone particuliere beleggers, maar helaas doen ze dat niet. Dit werd aangetoond tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008, en meest recentelijk door hun heimelijke verstandhouding met de grote Amerikaanse effectenmakelaar Robinhood, na een gamma-squeeze op gang gebracht door WallStreetBets. Robinhood schortte eerst de aankopen op en verkocht vervolgens de aandelen van zijn gebruikers zonder toestemming in een poging om de shortposities van bepaalde hedgefondsen te beschermen.

Hoewel veel beleggers baissetransacties zien als een onderdeel van de aandelenmarkt waardoor deze gezond kan functioneren, laat shorting dat wordt gebruikt door hedgefondsen een zure smaak achter bij particuliere beleggers.

Hedgefondsen nemen soms grote shortposities in bedrijven in en geven negatieve informatie over het bedrijf aan het publiek om de waarde ervan te verlagen. Dit kan schadelijk zijn voor het kortgesloten bedrijf en zijn werknemers, en het kan ook de investeerders schaden die long op een aandeel staan in de hoop dat het in waarde zal stijgen.

Veel beleggers beweren dat sommige hedgefondsen de onwettige praktijk beoefenen die naakte shorting is: short gaan op een aandeel zonder er eigenaar van te zijn, evenals short ladderaanvallen: hedgefondsen die aandelen heen en weer aan elkaar verkopen tegen steeds lagere prijzen.

Zijn hedgefondsen legaal?

Hedgefondsen zijn legaal. De financiële autoriteiten stellen dat hedgefondsen op een juridische, transparante basis werken. Veel hedgefondsen zijn goed geleide, ethische organisaties, maar er zijn er die roekelozer zijn, waarbij beschuldigingen van handel met voorkennis een veel voorkomende beschuldiging zijn.

Zijn hedgefondsen een hoog risico?

Veel hedgefondsen balanceren met succes een hoog risico op kapitaalverlies met een hoog potentieel voor kapitaalgroei. Alle beleggingen brengen een inherent risico met zich mee, en dit geldt ook voor hedgefondsen. Beleggers kunnen echter enige troost vinden in de expertise van degenen die hun geld investeren.

Waarom zijn hedgefondsbeheerders zo rijk?

Hedgefondsbeheerders zijn zo rijk vanwege de bedrijfsstructuur van hedgefondsen. De combinatie van beheer- en prestatievergoedingen levert een lucratief vergoedingspakket op. In wezen ontvangen hedgefondsbeheerders een vaste beheervergoeding naast een percentage van de winst van het hedgefonds. Veel beheerders van hedgefondsen zijn verantwoordelijk voor miljarden dollars aan kapitaal, en hun vergoeding is hieraan evenredig.

De GameStop-situatie

Waarom verloren hedgefondsen op GameStop?

De hedgefondsen die verloren gingen op GameStop omdat ze dankzij WallStreetBets enorm kwetsbaar waren voor een gamma-squeeze op GameStop-aandelen. Ofwel door overmoed of wanbeheer, hebben hedgefondsen zoals Melvin Capital en Citron Capital enorme shortposities op GameStop geopend in de overtuiging dat de aandelenkoers zou dalen.

Chewy.com eigenaar Ryan Cohen verwierf vorig jaar een belang in GameStop voor $ 76 miljoen. Hij wilde GameStop transformeren van zijn fysieke wortels tot een online game-verkoopplatform om te concurreren met Amazon. De hedgefondsen dachten dat dit jammerlijk zou mislukken, dus openden ze enorme shortposities. Toen retailbeleggers hiervan lucht kregen, stootten ze de prijs van het aandeel van een aanvankelijke $ 20 naar een piek van ongeveer $ 350.

Hoeveel geld heeft Wall Street verloren?

Rapporten suggereren dat Wall Street tot nu toe ongeveer $ 70 miljard heeft verloren. Naar verluidt zullen de hedgefondsen deze week proberen te verdubbelen in de hoop dat de prijszeepbel zal barsten.

Hedgefondsen zijn momenteel groot nieuws en sommige van hun tactieken zijn blootgelegd onder druk van amateurbeleggers. Deze week belooft echter een vicieuze strijd om de suprematie van de markt te worden. Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws terwijl het verhaal zich ontwikkelt.

Het bericht Hedgefondsen – wat zijn het en waarom zijn ze in het nieuws? verscheen eerst op Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen