Zakgeld voor kinderen

Zakgeld voor kinderen, wanneer begin je?

Zakgeld, iets wat ook jij waarschijnlijk als kind hebt gekregen vroeger. Je keek er misschien wel de hele week naar uit, tenminste als je je goed had gedragen..

Maar wat is het belang van zakgeld voor kinderen? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoeveel zakgeld moet je je kind geven? In dit artikel ga ik deze verschillende kanten belichten, want wanneer je kinderen vroeg leren omgaan met geld helpt ze dat voor later. Ik hoop dat ik jullie met onderstaande tips en uitleg een heel eind op weg kan helpen.

Zakgeld voor kinderen, wanneer begin je?

Om te beginnen met zakgeld moet je je kind eerst leren wat geld inhoud, wat ze ermee kunnen en hoe geld ontstaat en wat het belang is van geld. De meeste kinderen zullen de verschillende munten herkennen vanaf het moment dat ze een jaar of 6 zijn.. daarvoor zijn de benamingen als ‘muntjes’ of ‘centjes’ erg populair.

Het moment dat ze de munten herkennen is ook een goed moment om daadwerkelijk te beginnen met zakgeld voor je kind. Een keerzijde is dat ze vaak direct alle ‘muntjes’ willen uitgeven omdat ze hier iets voor terugkrijgen en nog geen besef hebben van de waarde. Wanneer ze wat ouder worden beginnen ze te begrijpen dat de verschillende munten ook verschillende waarde hebben. Hoe ouder ze worden hoe meer dit besef komt.

Door je kind zakgeld te geven, zorg je ervoor dat een kind de waarde van geld leert kennen. Dit is natuurlijk voor latere leeftijd ontzettend van belang, op deze manier bereid je ze alvast voor op de ‘grote mensen wereld’. Ze zullen zich er bewust van moeten zijn dat de uitgaven moeten aansluiten op de inkomsten en passen binnen je budget.

Hoeveel kinderen krijgen zakgeld?

Ongeveer drie kwart van de kinderen krijgt vanaf de basisschool daadwerkelijk zakgeld. Ongeveer 90% van deze kinderen krijgt op een vast moment zijn of haar zakgeld. En een klein deel onregelmatig circa 10%. Het overgrote deel van de kinderen krijgt wekelijks zijn of haar zakgeld. De overige kinderen krijgen het maandelijks.

Hoeveel zakgeld geef ik aan mijn kind ?

Om te kunnen bepalen hoeveel zakgeld je daadwerkelijk aan je kind geeft is het van belang te beoordelen waaraan jij zou willen waar ze het aan uitgeven, maak dit ook bespreekbaar. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang te weten wat je zelf te besteden hebt.. Vind je dit lastig, zorg dan dat je voor jezelf je inkomsten en uitgaven goed in beeld hebt.

Wat is nu een goed bedrag om aan je kinderen te geven? Wanneer ze jong zijn zullen ze zakgeld vaak gebruiken voor snoep en misschien wat speelgoed. Wanneer je ervoor kiest dat je kind ook andere zaken zou moeten betalen als bijvoorbeeld cadeautjes of abonnementen (telefoon) kun je ervoor kiezen het bedrag wat op te hogen.

Om een beeld te krijgen hoeveel zakgeld een kind gemiddeld krijgt, vind je in onderstaande tabellen.

Hoeveel zakgeld geef je je kind gemiddeld op de basisschool?

Bij een kind van 5 kun je beginnen met 0,50 per week. Door te sparen kunnen ze dan af en toe iets goedkoops kopen bij de Action, zoals potloden of een klein autootje. Een kind van 12 kun je 2,30 tot 3 euro per week geven.

zakgeld-voor-kinderen-schema

Hoeveel zakgeld geef je je kind gemiddeld op de middelbare school?

Op de middelbare school wordt geld ineens een stuk belangrijker. Sommige pubers willen graag alles kopen wat ze zien en daarom is het belangrijk dat ze bewust worden van de waarde van geld. Een kind van 12 kun je tussen de 15 en 20 euro per maand aan zakgeld geven. Een kind van 18 tussen de 25 en 30 euro. Willen ze graag  meer geld voor een scooter, stappen of een gamecomputer? Dan hebben ze de leeftijd om een bijbaantje te zoeken.

4 tips om zakgeld voor kinderen helder en duidelijk te houden

  • Zorg dat je steeds een vast bedrag op een vast tijdstip geeft.
  • Spreek van te voren af wanneer een kind zakgeld krijgen (wekelijks of maandelijks).
  • Stem duidelijk met elkaar af wat je kind van het zakgeld moet betalen en wat niet.
  • Gebruik zakgeld nooit als straf, dus wanneer een kind niet luistert pak dan nooit zijn of haar zakgeld af!

Waarom is het belangrijk mijn kind te leren sparen zakgeld?

Het is van belang dat je je kind op een vroege leeftijd leert inzien dat het van belang is om een deel van het zakgeld te sparen. Op deze manier weet een kind dat ze niet alles direct kunnen kopen en ze voor grotere uitgaves periodiek een bedrag opzij moeten leggen.

Waarom is het belangrijk om zakgeld te geven?

Door je kind op jonge leeftijd bewust te maken van geld en ze hiermee op de juiste manier mee om te leren gaan zorg je voor een goede financiële basis voor je kind. Dit zorg voor een enorme voorsprong op ouders wie dit niet doen met hun kinderen. Dus wacht niet en begin vandaag nog, wil jij weten hoe of vind je het lastig?

Zakgeld voor volwassenen

Wist je dat veel volwassenen zichzelf ook zakgeld geven? De voordelen hiervan zijn enorm, zo maak je nooit meer geld op dan er binnenkomt en heb je een goed beeld van je inkomsten en uitgaven. Wil je weten hoe je dit voor jezelf kunt toepassen? Lees dan het artikel over zakgeld voor volwassenen door hier te klikken.

 

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!