Zakgeld voor volwassenen

Zakgeld per week voor volwassen, een effectieve aanpak?

Zakgeld per week voor volwassenen? Zakgeld, dat geef je toch aan je kinderen? Exact, dat was ook mijn eerste reactie toen ik enkele jaren geleden onder bewind kwam te staan. Als je onder bewind staat krijg je weekgeld, ook wel zakgeld genoemd. Zoals je wellicht hebt gelezen heb ik in het verleden flink in de schulden gezeten en ik wil graag mijn ervaringen en tips met jullie delen.

Terugkomend op het fenomeen zakgeld, als kind heb ik dit nooit meegekregen dus doe je kinderen en ook jezelf een plezier en begin hier vroeg mee. Op deze manier leren kinderen zich bewust worden van geld en dat ze moeten sparen voor een dure aanschaf. Geef jij je kind nog geen zakgeld, begin dan vandaag nog! Het helpt ze te leren omgaan met geld en zich bewust te worden van wat geld nu daadwerkelijk inhoud.

Zakgeld eerste stap naar financiële gezondheid

Toen ik net bij mijn budgetcoach kwam was zakgeld de eerste stap in het hele proces. En dit is iets wat ik nog altijd toepas ondanks dat ik er financieel gezond voorsta. Op deze manier weet je exact wat je te besteden hebt en wat je over houdt. Uiteraard is het van belang dat je eerst je inkomsten en uitgaven op de rij zet zodat je precies weet hoe je er financieel voorstaat. Het zakgeld wat ik mijzelf nu geef is puur voor de extra dingen, zoals cadeautjes, dagjes weg met vrienden, nieuwe kleding of gadgets.

Na aftrek van onze vaste lasten betaal ik mijzelf wekelijk een vast bedrag van €50,- uit. Dit is voor deze week mijn ‘budget‘. Dit kun je uiteraard helemaal zelf bepalen wanneer je minder te besteden hebt is het logisch dat dit bedrag lager zal uitvallen. De reden waarom ik op €50,- zakgeld per week ben gaan zitten is omdat ik €250,- vrij te besteden heb per maand. Wanneer je jezelf dit maandelijks uitkeert bestaat het risico dat je met 2 weken je geld op hebt. Nu moet je sparen voor iets wat je wilt kopen en houd je tot aan je volgende loon wekelijks geld over. Op deze manier is de verleiding kleiner om aan je spaargeld te zitten en is je uitgave patroon veel beter te controleren.

Zakgeld per week voor volwassenen, hoe werkt het?

Zelf heb ik een rekening bij de KNAB bank, de kosten voor dit pakket zijn €5,- per maand en je kunt tot 5 betaal rekeningen openen met een daarbij horende bankpas. Mijn vrouw en ik hebben daarnaast een gezamenlijke rekening waar we beide een vast bedrag op storten voor de vaste lasten. Terugkomend op het zakgeld per week. Ik heb een 2-tal rekeningen bij KNAB. Nu zal je denken wat een onzin.. Maar dit leg ik nu verder uit.

Rekening 1 (de vaste lasten);

Hier komt het salaris op binnen en gaan alle vaste lasten van af, hypotheek, zorg, telefoon, sparen etc.

Rekening 2 (vrij besteedbaar)

Dit is de rekening waar het in dit verhaal om gaat. Hier komt wekelijks het zakgeld op binnen. Vanaf rekening 1 wordt wekelijks (maandag) een bedrag van €50,- gestort. Ik loop ook enkel met het pasje van deze rekening op zak.

Op deze manier kom ik niet in de verleiding een impuls aankoop te doen. Doordat er een beperkt bedrag op deze rekening staat is het niet mogelijk een grote aankoop te doen. En word ik gedwongen hier extra over na te denken.

Zakgeld voor volwassenen geeft grip op de financiën

Doordat je wekelijks een bedrag gestort krijgt weet je exact wat je hebt en wat je kunt besteden. Doordat je niet meer kunt besteden dan de €50,- per week kom je niet in de verleiding ineens een grote aankoop te doen. Wil je iets kopen van €100,- en is het niet perse noodzakelijk.

Dan weet je dat je hier 2 weken voor moet ‘sparen’. Uiteraard spaar ik maandelijks een vast bedrag, echter is dit voor de grote uitgaven en ook noodzakelijke uitgaven. Grip op je geld is van groot belang. Deze methode zakgeld per week helpt mij nog altijd goed gestructureerd met geld om te gaan.

Hoeveel zakgeld moet ik mijzelf als volwassene geven?

Hoeveel zakgeld je jezelf geeft is afhankelijk van je financiële situatie. Het is belangrijk om deze goed in kaart te hebben. Heb je hier nog geen goed overzicht van? Dan is het verstandig om het artikel “Grip op je geld door het volgen van 5 stappen” te lezen of om onze budget sheets te downloaden.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!