Impact Investing

Wat is impact investing, en hoe werkt het? (Met voorbeelden)

Impact investing is een vorm van beleggen waarbij naast financieel rendement ook sociale en milieudoelstellingen worden nagestreefd. Investeerders in deze categorie zoeken naar bedrijven, organisaties en fondsen die meetbare positieve impact genereren op gebieden zoals duurzame energie, gezondheidszorg, onderwijs en armoedebestrijding.

Het kapitaal voor impact investing komt vaak van institutionele beleggers, filantropische organisaties, vermogensbeheerders en individuen met een hoog vermogen. Net als bij private equity, zijn de toegangsdrempels voor de gemiddelde particuliere belegger vaak hoog, vanwege de vereiste grote kapitaalinvesteringen en de bijbehorende risico’s.

Het verzamelde kapitaal wordt gebundeld in impact investeringsfondsen. Deze fondsen maken vervolgens directe investeringen in doelgerichte projecten en ondernemingen. De rendementen worden uitgekeerd aan de investeerders, waarbij zowel financiële als impactresultaten worden gerapporteerd.

Soorten impact investeringsfondsen

Impact investing is een brede categorie die verschillende soorten fondsen omvat. Hier zijn vijf verschillende soorten impact investeringsfondsen:

  1. Duurzame Energie: Fondsen die investeren in projecten voor hernieuwbare energie zoals wind, zonne-energie en biomassa. Het doel is om de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen.
  2. Sociale Ondernemingen: Deze fondsen richten zich op bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor sociale problemen, zoals toegang tot schoon water, betaalbare gezondheidszorg of educatie.
  3. Milieubehoud: Fondsen die investeren in projecten voor natuurbehoud, biodiversiteit en duurzame landbouwpraktijken, met het doel om milieuschade te verminderen en ecosystemen te herstellen.
  4. Microfinanciering: Microfinancieringsfondsen verstrekken kleine leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten, waardoor ze hun eigen bedrijven kunnen starten en uitbouwen.
  5. Affordable Housing: Fondsen die investeren in betaalbare huisvestingsprojecten om de beschikbaarheid van woningen voor lage- en middeninkomensgezinnen te vergroten.

Hoe werken impact investeringsfondsen?

Impact investeringsfondsen worden vaak opgericht als commanditaire vennootschappen (CV’s). De commanditaire vennoten (LP’s) verstrekken het kapitaal, dat wordt beheerd door de beherende vennoot (GP). In de praktijk wordt het fondsmanagement uitgevoerd door een gespecialiseerd team dat verantwoordelijk is voor het selecteren van investeringen, structureren van deals, monitoren van de voortgang en plannen van exits.

Het fondsmanagement ontvangt een management fee voor hun diensten en rapporteert zowel de financiële als de impactresultaten aan de investeerders.

De rol van impact investing

Impact investing speelt een cruciale rol in het stimuleren van sociale en milieuprojecten die anders mogelijk geen financiering zouden ontvangen. Het helpt bij de groei van “unicorns” in de sociale ondernemingensector en werkt vaak met minder strikte rapportagenormen dan traditionele investeringen, wat enige mate van ondoorzichtigheid met zich meebrengt.

Verschil tussen impact investing en traditionele investeringen

Hoewel impact investing en traditionele investeringen beide financiële rendementen nastreven, is impact investing uniek vanwege de dubbele focus op zowel rendement als meetbare positieve impact. Traditionele investeringen richten zich voornamelijk op financiële winst, terwijl impact investing streeft naar een breder scala aan voordelen, waaronder sociale en milieuprestaties.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!