Grip op geld stappenplan

Grip op je geld door het volgen van 5 stappen

Grip op je geld is van groot belang. Het zorgt bijvoorbeeld voor dat je bent voorbereid op onverwachtse uitgaven, waardoor voorkomt dat je mogelijk in de financiële problemen terecht kunt komen. Ook wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk om een goed overzicht te hebben op je financiële situatie.

In het onderstaande stappenplan hebben we in 5 stappen uitgelegd hoe je binnen no-time grip krijgt op je geld!

Stap 1: Je doel bepalen

Vraag voor jezelf af wat het belangrijkste doel is waarom je nu aan de slag wilt gaan met je geldzaken. Door jezelf dit af te vragen kun je concreter bepalen wat je doel is en kun je bepalen waarom je dit daadwerkelijk voor jezelf wilt doen.

Enkele mogelijkheden zijn dat je inzicht wilt hebben in je geldzaken, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je schulden hebt en wilt weten hoe je dit het beste kunt aflossen en wat je financiële ruimte hiervoor is. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk dat er een andere reden aan ten grondslag ligt. Dat is aan jezelf om te bepalen.

Stap 2: Breng je administratie op orde en krijg grip op je geld

Steek je kop niet in het zand en maak post direct open, zo heb je een duidelijk inzicht in hoe de financiële zaken er daadwerkelijk voorstaan. Dit voorkomt dat je rekeningen vergeet en onnodig herinnering kosten of nog erger incassokosten voor je kiezen krijgt.

  • Open dagelijks je post of e-mail.
  • Onderneem actie, agendeer direct wanneer je iets moet betalen.
  • Bewaar de belangrijke post op een vaste plaatst en doe dit bijvoorbeeld in een map gerangschikt met tabbladen.
  • Zorg dat je rekeningen op tijd betaald en voorkom onnodige extra kosten. Lukt dit niet neem dan direct contact op met desbetreffende organisatie of instantie. Vaak is er ruimte voor het treffen van een regeling of het uitstellen van de betaling. Niets doen is niet de oplossing!
  • Zorg dat je rekeningen zoveel mogelijk automatisch betaald, dit voorkomt dat je ze ‘per ongeluk’ vergeet.
  • Woon je samen, spreek dan duidelijk met je partner af wie verantwoordelijk is voor de administratie en plan periodiek met elkaar een moment om te bekijken hoe de zaken er financieel voorstaan. Je hebt notabene beide de verantwoordelijkheid.

Stap 3: Maak een duidelijk overzicht

Wat komt er binnen en wat gaat er uit, zijn er schulden of heb je geen idee waar je geld maandelijks naartoe gaat? Door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven heb je inzichtelijk wat je en of er financiële ruimte is. Wanneer je een jaarbegroting maakt heb je in één overzicht wat de relatief dure maanden zijn, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan maanden waar je meer geld uitgeeft dan gemiddeld. Op deze manier heb je grip op je geld.

Stap 4: Inkomsten en uitgaven op een rij

In stap 2 heb je alle inkomsten en uitgaven op een rij gezet. Nu weet je exact of je per maand voldoende inkomsten hebt of dat je uitgaven te hoog zijn. Zijn je inkomsten lager dan je uitgaven en kun je echt niet meer snijden in je uitgaven zijn er eventueel nog andere mogelijkheden.

Heb je geen toeslagen en heb je hier wel recht op kijk dan eens op de website van de belastingdienst en doe de zelf check om te kijken of je recht hebt op toeslagen. Heb je een minimuminkomen kan het lonen eens bij je gemeente te informeren of je recht hebt op kwijtschelding van heffingen zoals riool en afval etc.

Stap 5: Maak keuzes

Nu de bovenstaande 3 stappen zijn voltooid en je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven is het een stuk makkelijk om te bepalen waar nu daadwerkelijk je prioriteiten liggen. Sta je voor een grote uitgave, zoals de aankoop van een auto, dan moet je wellicht wat anders hiervoor laten. Zorg dat je de bovenstaande stappen herhaalt wanneer er iets veranderd in je situatie. Zo houd je grip op je geld. Hierbij kun je denken aan de samenstelling van je gezinssituatie verandering van baan en inkomen.

Op deze manier hopen we dat je wat meer inzicht krijgt en hiermee rust in je financiële situatie. Heb je kinderen, leer je kinderen dan op jonge leeftijd omgaan met geld, dit kan in de toekomst veel voordelen opleveren voor je kinderen en hun financiële situatie in de toekomst. Zorg dat ze zich bewust zijn van geld. De belangrijkste les voor kinderen is dat geld een middel is en geen doel.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!