Check of je recht hebt op deze 4 toeslagen!

Ontvang jij wel alle toeslagen waar je recht op hebt? Veel Nederlanders krijgen namelijk niet alle toeslagen terwijl ze er wel recht op hebben. In dit artikel worden 4 toeslagen besproken. Zo kun je direct controleren of jij geen geld laat liggen!

Nederland is een verzorgingsstaat. Dit betekent dat de overheid de plicht heeft om voor de burgers te zorgen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we beschikken over een goede gezondheidszorg, kinderen naar school gaan en mensen aan het werk kunnen.

Helaas beschikt niet iedere Nederlander over genoeg geld om de fors opgelopen huren, de duurder geworden zorg of voldoende kleren voor de kinderen te betalen. Misschien lukt dit ook wel, maar dan is er geen ruimte meer voor leuke dingen. Vandaar dat je in veel gevallen recht hebt op toeslagen.

Kortom, toeslagen zijn tegemoetkomingen voor huur, zorg en het opvoeden van kinderen.

De meeste toeslagen dien je zelf aan te vragen. Doe je dit niet, dan ontvang je deze ook niet. De Belastingdienst zal je niet bellen om te zeggen dat je iets vergeet. Wanneer je deze toeslagen al ontvangt, dan moet je wel blijven opletten. Het kan namelijk zijn dat je situatie plots veranderd. Bijvoorbeeld wanneer je verhuist of ineens meer gaat verdienen. Het kan dan zijn dat je ineens te weinig of juist te veel ontvangt. Als je teveel ontvangt, geef dit dan door aan de Belastingdienst. Anders moet je namelijk ineens alles terugbetalen.

Welke toeslagen zijn er?

In Nederland zijn er vier belangrijke toeslagen, namelijk:

 • Zorgtoeslag
 • Huurtoeslag
 • Kinderopvangtoeslag
 • Kindgebonden budget

Zorgtoeslag

In Nederland zijn we allemaal verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Afhankelijk van je verzekeraar varieert de premie tussen de 100 en 130 euro. Deze maandlasten kunnen fors oplopen bij gezinnen met meerjarige kinderen.

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag in 2020?

Wanneer je meerderjarig bent en je inkomen niet hoger is dan 30.481 euro dan heb je recht op zorgtoeslag. Wanneer je een toeslagpartner hebt geldt een maximaal inkomen van 38.945 euro.

Weet je niet of je een toeslagpartner hebt? Dan kun je dit checken aan de hand van dit hulpmiddel voor toeslagpartners.

Wanneer je vermogen te hoog is, heb je geen recht op zorgtoeslag. Je vermogen mag in 2020 niet hoger zijn dan 116.613 euro. Wanneer je een toeslagpartner hebt, dan mag dit niet hoger zijn dan 147.459 euro.

De peildatum van je vermogen is altijd op 1 januari van het nieuwe jaar.

Op hoeveel zorgtoeslag heb ik recht?

De maximale zorgtoeslag zonder toeslagpartner is 104 euro. Met toeslagpartner is dit maximaal 199 euro. Dit geldt voor een inkomen tot 21.000 euro. Hoe verder je inkomen boven deze grens uitstijgt, hoe lager je toeslag.

Je kunt via het hulpmiddel van zorgtoeslag.nl uitrekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Hier kun je via een paar muisklikken je toeslag aanvragen. Op deze manier krijg je altijd de maximale zorgtoeslag! Je kunt hier klikken om naar de website te gaan.

Huurtoeslag

De huren voor woningen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Gelukkig kun je in Nederland gebruik maken van huurtoeslag. Zo voorkom je dat het overgrote deel van je inkomen opgaat aan huur.

Inkomensgrenzen uit 2019 verdwijnen

Vanaf 1 januari 2020 treedt er een grote verandering op omtrent het toekennen van huurtoeslag. Zo kreeg een alleenstaande huurtoeslag tot een inkomen van 30.825 euro. Dit betekende wanneer de huurder in dat jaar 30.826 euro zou verdienen, het recht direct zou vervallen.

Dit zou betekenen dat door die ene extra euro, het recht op huurtoeslag vervalt. Het gevolg hiervan is dat alle ontvangen huurtoeslag over dat jaar moet worden terugbetaald. Hierdoor wordt je dus gestraft door meer te verdienen en ga je er per saldo zelfs op achteruit. Vanaf 1 januari 2020 verandert dit.

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag in 2020? 

In 2020 vervallen de inkomensgrenzen voor huurtoeslag. De huurtoeslag is in dit nieuwe jaar zo ingericht, dat het bovenstaande voorbeeld niet meer mogelijk is. Wanneer je extra gaat verdienen, neem de hoeveelheid huurtoeslag ook langzaam af.

In het nieuwe systeem wordt er rekening gehouden met de huur die je betaald ten opzichte van je inkomen. Dit betekent dat het recht op huurtoeslag per geval anders kan zijn. De oude grens is 30.825. In het nieuwe stelsel zou het heel goed kunnen zijn, dat je met een inkomen van 31.000 ineens wel recht hebt op huurtoeslag.

De vermogenstoets blijft wel gewoon tot stand. Wanneer je in 2020 meer dan 30.846 aan vermogen bezit, dan heb je geen recht op huurtoeslag. Als je met zijn tweeën woont is dit het dubbele. Dit is een harde grens. Wanneer je dus een euro meer bezit, vervalt de complete toeslag.

Het stelsel is door de positieve veranderingen, helaas wel complexer geworden. Wanneer je financieel niet onderlegd bent, raden we je aan huurtoeslag.nl te gebruiken. Hierdoor weet je binnen enkele muisklikken waar je recht op hebt. De aanvraag wordt vervolgens ook direct voor je gedaan. Je kunt dit doen door hier te klikken.

Krijg ik ook huurtoeslag als ik jonger ben dan 18 jaar?

In sommige gevallen kan in iemand die jonger is dan 18 jaar huurtoeslag ontvangen. Er moet dan aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • Als beide ouders zijn overleden
 • Als je getrouwd bent, of bent geweest.
 • Als je geregistreerd partner bent, of bent geweest.
 • Als je een kind hebt, dat niet bij je woont.
 • Als de huur niet hoger is dan 737 euro.
 • Als je vermogen niet hoger is dan 30.846 euro
 • Als je beschikking hebt over een zelfstandige woning.

Is de nieuwe huurtoeslag in 2020 een verbetering?

De nieuwe huurtoeslag lijkt een verbetering ten opzichte van het oude stelsel. Er wordt namelijk voorkomen dat een kleine verandering een groot verschil maakt. Verder wordt er beter rekening gehouden met individuele gevallen. Zo wordt de huurtoeslag eerlijker verdeeld.

De berekening is wel moeilijker geworden. We raden daarom aan de website van huurtoeslag.nl te gebruiken. Het zou namelijk heel goed kunnen, dat je in 2020 plots wel in aanmerking komt voor huurtoeslag. Verder kan het bedrag fors afwijken van het jaar ervoor.

Kinderopvangtoeslag

Wanneer je kinderen naar een creche, buitenschoolse opvang of gastouder gaan en jij en je partner werken allebei, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Wanneer je geen partner hebt, maar wel werkt heb je ook recht op deze toeslag.

Wanneer krijg ik kinderopvangtoeslag?

Je krijgt kinderopslag als zowel je partner en jij werken. Dit kan in loondienst zijn, maar ook als zzp’er op freelancer. Wanneer je bezig bent met een opleiding, een traject naar werk of een inburgeringstraject volgt heb je ook recht op kinderopvangtoeslag.

Op hoeveel kinderopvang toeslag heb ik recht in 2020?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren namelijk, het aantal uur dat jij (en je partner) werkt, de soort opvang, het uurtarief, het inkomen en het aantal kinderen.

De maximale uurprijs verschilt per soort opvang:

Dagopvang:                     8,17 euro
Buitenschoolse opvang:  7,02 euro
Gastouderopvang:           6,27 euro

Wanneer de opvang duurder is dan bovengenoemde prijzen, dient de ouder het verschil zelf te betalen.

Eigen bijdrage

Dit betekent niet dat je geen bijdrage hoeft betalen als de uurprijs binnen de maximale uurprijs valt. Je betaalt namelijk altijd een verplichte eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend aan de hand van het (gezamenlijke) inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder er wordt vergoed. Dit wordt duidelijk aan de hand van de volgende tabel:

Inkomen lager dan 23.864:         94% van de kosten wordt vergoed
Inkomen hoger dan 50.000:       80,9% van de kosten wordt vergoed
Inkomen hoger dan 126.832:     33,3% van de kosten wordt vergoed

Indien er sprake is van een tweede, derde of vierde kind, dan wordt een groter deel vergoed.

Kindgebonden budget (KGB)

Wanneer je kinderen hebt, heb je mogelijk recht op kindgebonden budget. Hoeveel en of je kindgebonden budget krijgt hangt af van je inkomen.

Wanneer krijg ik kindgebonden budget in 2020?

Om in aanmerking te komen voor kindgebonden budget dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt één of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar.
 • Je ontvangt kinderbijslag
 • Het (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. (Dit hangt af van het aantal kinderen)
 • Het (gezamenlijk) vermogen is niet te hoog.

Het maximaal vermogen voor alleenstaanden is 116.613 euro. Wanneer je hierboven komt, heb je geen recht op kindgebonden budget. Wanneer je een toeslagpartner hebt, dan mag jullie vermogen samen niet hoger zijn dan 147.459 euro.

Op hoeveel kindgebonden budget heb ik recht in 2020?

Dit hangt af van verschillende factoren, namelijk:

 • Het (gezamenlijk) inkomen
 • De leeftijd van het kind
 • Wel of geen partner

Het kindgebonden budget bestaat uit twee delen. Ten eerste is er sprake van het basisdeel. Deze wordt berekend aan de hand van het aantal kinderen die je hebt:

Aantal kinderen              Maximum bedrag

1                                       1190 euro
2                                       2185 euro
3                                       2485 euro
Meer                            295 extra per kind

Het tweede deel ontvang je alleen als je alleenstaande ouder bent. Je hebt dan namelijk recht op een extra bedrag, de alleenstaande ouderkop. Hierdoor loopt het maximum bedrag op tot 3186 euro per jaar.

Krijg jij al deze toeslagen al? Laat het hieronder weten in een reactie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.