Beleggen: Wat zijn dat nou eigenlijk, penny stocks?

Penny stocks, de ene belegger heeft er niets mee terwijl de ander hier grote successen mee boekt. Wat zijn deze laaggeprijsde aandelen nou eigenlijk? En waarom zijn ze goedkoop? Loop ik ook een hoger risico? Na het lezen van het volgende artikel zul veel meer weten over deze laaggeprijsde aandelen en leer je hoe je ze kunt kopen.

Let op: Penny stocks zijn aandelen met een hoog risico. Mocht je geen of weinig beleggerservaring hebben, raden we je aan eerst met een veiligere vorm van beleggen te beginnen. Mocht je toch besluiten te gaan beleggen in penny stocks, doe dit dan met een klein deel van je vermogen. Bij voorkeur een bedrag dat je volledig bereid bent te verliezen.

Wat zijn penny stocks?

Een penny stock is een aandeel dat een lage notering heeft op de beurs.  In het geval van een penny stock is het aandeel te koop op de beurs voor een prijs tussen de $0,01 en $5,-. De meningen zijn soms verdeeld over de definitie van een penny stock.

Een “Penny” is letterlijk vertaald 1 cent, maar volgens de SEC (Securities and Exchange Commision) is er officieel sprake van een penny stock wanneer een aandeel onder  $5,- noteert.

Wie beleggen in penny stocks?

Penny stocks zijn populair onder verschillende groepen beleggers. Er zijn beleggers die graag veel risico nemen en op zoek zijn naar snel rendement met veel actie. Maar ook de meer defensieve belegger voegt soms kansrijke penny stocks aan de portefeuille toe.

Door de aanvulling van penny stocks blijft het neerwaartse risico van de gehele portefeuille door spreiding beperkt, maar neemt de kans op hoge rendementen toe. Penny stocks zijn tevens populair onder beleggers met een klein beschikbaar vermogen op zoek naar het grote geld. Bijvoorbeeld een bedrag van 500 euro.

Waarom zijn deze aandelen zo goedkoop?

Hier kunnen talloze redenen voor zijn: De vooruitzichten zijn niet goed, het bedrijf maakt verlies, er is geen geld in kas waardoor de continuïteit in gevaar komt, het bedrijf heeft heel veel aandelen uitstaan et cetera et cetera.

Maar dit hoeft niet altijd de reden te zijn. De volgende redenen kunnen ook van toepassing zijn:

  • Het aandeel heeft geen bekendheid
  • Het aandeel wordt verkeerd gewaardeerd door de markt
  • Het aandeel is afgestraft door een crisis
  • Het aandeel is gedaald door afkoeling in de sector
  • Het aandeel is nog niet door de markt ontdekt

Is er sprake van een verhoogd risico?

Vaak is er inderdaad sprake van een verhoogd risico. Dit kan door bijvoorbeeld bovengenoemde redenen zijn. De volatiliteit bij deze aandelen is meestal hoger, dit heeft vaak te maken met de lage volumes waarin deze aandelen verhandeld worden. Penny stocks staan vaak ook niet in een hoofdindex genoteerd, waardoor ze minder snel gezien worden door grote partijen.

Institutionele beleggers blijven bijvoorbeeld vaak weg bij penny stocks, omdat het risicoprofiel te groot is. Koersuitslagen van +35% of -20% zijn geen rare koersuitslagen voor een belegger in deze goedkope aandelen. Wanneer er sprake is van een laag volume, kan het zijn dat er geen vraag naar de aandelen is wanneer je ze wilt verkopen. Wanneer je zelf handelt in kleine volumes zal dit wel meevallen, maar bij handelen met grote bedragen kan dit soms een probleem vormen.

Over sommige bedrijven die handelen tegen deze lage beurskoersen is informatie soms beperkt beschikbaar. Een juiste inschatting maken van de waarde van het bedrijf wordt hierdoor moeilijker.

Pump and dump

Een ander risico bij penny stocks is dat deze vaak ideaal zijn voor een zogeheten “pump and dump”. Hierbij worden de aandelen op een laag niveau gekocht en wordt de prijs opgedreven door het verspreiden van plots heel veel nieuws over dit aandeel op social media, een forum of via andere kanalen (pump).

Door het nieuws en de plotselinge koersstijging valt het aandeel steeds meer op en wordt er automatisch nog meer nieuws gegenereerd, maar nu ook door nietsvermoedende investeerders. De penny stocks stijgen naar een nog hoger niveau en daar op volgt de dump.

De kopers van de aandelen op het lage niveau verkopen de aandelen en vaak zakt het aandeel weer terug nabij het oude niveau. De nietsvermoedende investeerders hebben het nakijken.

Waarom beleggen in penny stocks?

Door te beleggen in penny stocks kan er door het inleggen van een klein bedrag snel geld verdiend worden. We laten je dit zien aan de hand van een voorbeeld:

Stel je voor je hebt enkel €500,- beschikbaar en je maakt een rendement van 5%. Dan ben je na een jaar €25,- rijker. Of kunnen we beter minder arm zeggen?

Hiermee wil ik niet zeggen dat je alleen in penny stocks moet beleggen. Als je eenmaal wat vermogen vergaard hebt, is het verstandig om je risico te spreiden. Je koopt een huis, zet wat geld op je bankrekening en koopt minder risicovolle aandelen die dividend uitkeren. Zo laat je je vermogen op een veilige manier groeien.

Maar dat vermogen moet je eerst verdienen. Dit kan door hard te werken, maar ook door bijvoorbeeld 500% rendement te boeken door de juiste penny stocks te selecteren. Jouw €500,- is dan ineens veranderd in €3000,- !

Over deze vermogensaangroei had je anders…. 37 jaar gedaan! Uitgaande van 5% rendement per jaar. Het klopt dat niet iedereen het voor elkaar krijgt om zulke rendementen te boeken. Daarom is het verstandig om alleen dit risico te nemen met bedragen die je kunt missen.

Waar kan ik penny stocks kopen?

Penny stocks kunnen op talloze plaatsen gekocht worden. De meest risicovolle aandelen worden verhandeld op de OTC (over-the-counter) markt. Er is dan sprake van een onderhandse transactie tussen twee partijen. De derde partij, namelijk de beurs valt dan weg. Met dit artikel bedoelen wij echter penny stocks die op de beurs te koop zijn. Dit betekent dat er altijd sprake is van een toezichthoudend orgaan.

Penny stocks onder andere te koop bij DeGiro.nl. Het handige bij deze broker is dat deze broker zeer lage transactiekosten rekent. Dit is vooral voordelig voor beleggers met weinig vermogen.

Een andere broker waar je penny stocks kunt aanschaffen is Binck. Je betaald hier wel transactiekosten, maar op dit moment loopt er een actie waarbij je 200 euro transactietegoed kunt ontvangen. Een voordeel van deze broker is dat je hier een zeer breed aanbod vindt aan penny stocks. Leuk aan Binck is dat het zich richt op de beginnende belegger.

Kansen

De eerder besproken risico’s kunnen ook in je voordeel werken. Door de hoge mate van volatiliteit kan er in een relatief korte tijd, veel geld verdiend worden.

Een aandeel Unilever kan een jaar lang rond de zelfde koers kan blijven bungelen, maar je ontvangt wel dividend. Dit zijn vrij saaie aandelen en het risico is fors lager. Dit worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Een penny stock  kan in een jaar tijd, alle kanten op knallen waardoor er flink geprofiteerd kan worden.

Hoe kan ik handelen in penny stocks

Het is erg gemakkelijk om te beginnen met beleggen in penny stocks. Dit kan door middel van een broker. Door positieve ontwikkelingen in deze markt, heb je tegenwoordig de brokers voor het uitkiezen.

Wij raden altijd aan via een broker te handelen. Vermijd de traditionele banken, deze rekenen over het algemeen namelijk hoge transactiekosten. Vroeger ging het kopen van aandelen overal gepaard met hoge transactiekosten en zelfs bewaarkosten.

Tegenwoordig kan er al vanaf kleine bedragen gehandeld zonder transactiekosten.Penny stocks onder andere te koop bij DeGiro.nl. Dit is een broker die zeer lage transactiekosten rekent. Wanneer je met kleine bedragen handelt is deze broker een aanrader.

Een andere broker waar je penny stocks kunt aanschaffen is Binck. Hier vind je een breed aanbod aan penny stocks, verder heb je toegang tot een ruimere keuze aan aandelen.

Stappenplan:

1. Je kunt je aanmelden bij een broker zoals   DeGiro.nlof Binck

2. Vervolgens stort je het bedrag dat jij kunt missen en je koop de penny stock die jij wilt

3. Nu ben jij misschien wel de eigenaar van de nieuwe technologiereus zoals Apple of de volgende biotechraket! Vergeet niet dat bijna elk bedrijf klein is begonnen!

Succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.