Boodschappen doen hacks

8 eenvoudige hacks om boodschappen doen goedkoper en makkelijker te maken!

Je kent het wel. Na een lange dag werken, moet je nog snel verzinnen wat er vanavond wordt gegeten. Hup, snel naar de supermarkt. Een kant-en-klaarmaaltijd voor het hele gezin? Niet zo gezond en bovendien relatief duur. Dan maar snel een pan met spaghetti maken? Oeps, ben je ook nog eens de paprika´s vergeten! 

Deze onnodige stress kan voorkomen worden, door simpelweg van te voren wat tijd te besteden aan de boodschappen. Ja inderdaad, op momenten dat deze wél aanwezig is. Op deze manier kun je de hele week doorkomen met een goed gevulde koelkast. Je voorkomt hiermee dat je na je werk nog hongerig langs de supermarkt moet. In deze staat ben je namelijk ook nog eens vatbaar voor het meesnaaien van diverse snacks. 

Zo maak je boodschappen doen gemakkelijker, goedkoper en leuker! 

De kunst is om eerst in kaart te brengen wat je echt nodig hebt, in plaats van terug te keren met de gebruikelijke gerechten als gebrek aan creativiteit en een kar vol geadverteerde snacks. 

Dit geeft doordeweeks meer rust, zorgt ervoor dat gezonder en gevarieerder zult eten en bovendien zal het goedkoper uitpakken. Het inslijpen van deze nieuwe gewoonte zal makkelijker blijken dan je denkt. Sterker nog, je zult er zelfs lol in hebben! 

Hieronder vind je 8 eenvoudige hacks om tijd en geld te besparen in de supermarkt! 

1. Maak een boodschappenlijstje

Voordat je in de supermarkt bent, schrijf op een lijstje wat je nodig hebt voor de week en probeer je ervoor te zorgen dat de lijst compleet is voordat je gaat winkelen. Op die manier heb je een plan en eindig je met een reeks maaltijden, in plaats van een heleboel andere onnodige artikelen die je aandacht trekken.

2. Ga voor seizoenaanbiedingen

Dit is een geweldige hack voor boodschappen, maar ook een geweldige beslissing voor je algehele gezondheid: je fruit en groenten kopen op basis van het seizoen. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaalt voor producten die beide redelijk geprijsd zijn (omdat ze niet vanaf duizenden kilometers worden verzonden) en niet doordrenken van potentieel schadelijke pesticiden.

3. Koop vlees in kiloverpakkingen

Als je je kip in bulk koopt, kun je de kip die je niet meteen gaat eten invriezen en bewaren in plastic zakjes gevuld met marinade. Op die manier, wanneer je klaar bent voor je volgende dosis eiwitten, werk je met heerlijke voorgemarineerde kip die je snel kunt ontdooien en in de pan kunt gooien. Handig toch?

4. Winkel vooral in de buitenpaden

Dit is een ultieme vuistregel bij het boodschappen doen: probeer zoveel mogelijk in de buitenpaden te winkelen zonder de binnenpaden in te gaan.

Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn de gangpaden aan de buitenkant die een supermarkt omlijsten traditioneel, waar fruit, groenten, vlees en verse granen worden bewaard. Dit zijn de gezondste ingrediënten, die idealiter het grootste deel van je lijst vormen.

Ten tweede is het een marketingtruc: supermarkten zijn letterlijk ontworpen om je door het middenpad te leiden, zodat je op en neer loopt en dingen koopt die je niet per se wilt of nodig hebt. 

5. Kijk ook eens naar beneden of omhoog

Een andere marketingtruc van supermarkten is, dat A-merken meestal op ooghoogte liggen. Dit zijn ook direct de duurste producten.

Sterker nog, merken betalen bij sommige supermarkten zelfs voor de betere plaatsen in de winkel. Onder of boven in het schap, vind je vaak een vergelijkbaar product dat veel goedkoper is.

6. Vermijd voorgesneden fruit en groenten

Ik weet het. Dat pakket met stukjes fruit ziet er lekker uit. Maar het zal ook veel duurder zijn dan als je hetzelfde aantal stukken fruit zou kopen en ze thuis zelf zou snijden. Dit kost je slechts een paar minuten meer. 

Verder zijn voorgesneden fruit en groenten niet alleen duurder, ze zijn een verspilling van plastic verpakkingen als je het fruit gewoon heel kunt krijgen en thuis kunt snijden. Bovendien gaan er voedingstoffen verloren, wanneer het al een dag in de supermarkt ligt. Wanneer je fruit en groente koopt, wil je toch juist gezond bezig zijn?

7. Bewaar je kruiden op de juiste manier

Er is niets vervelender dan een grote handvol koriander kopen voor het avondeten en vervolgens de koelkast twee dagen later openen om het volledig verdord en nutteloos terug te vinden.

Om je kruiden vers te houden, bewaar je ze in bekers water, dek je ze af met plasticfolie en bind je een elastische band om de beker. Hiermee kun je die koriander steeds opnieuw gebruiken, zonder deze voor de zoveelste keer in een week te kopen.

Gedroogde kruiden? Die bewaar je op een donkere en koele plek. 

8. Verspil minder

Soms heeft de beste manier om te besparen op boodschappen niets te maken met wat je koopt, maar veel meer met hoe je gebruikt wat je al hebt.

Probeer je voedselverspilling te verminderen door aandacht te schenken aan porties. De meeste recepten suggereren portiegroottes die maximaal vier personen kunnen voeden, dus denk voordat je begint met koken eens na over hoeveel zal worden geconsumeerd en hoeveel zal worden weggegooid.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!