Besparen tijdens het shoppen

8 eenvoudige hacks om minder te betalen in de supermarkt

Als volwassene kan het leven soms moeilijk zijn. Je moet de hele tijd boodschappen doen, je hebt hier amper tijd voor. Het laatste wat je na een lange dag werken wilt doen, is naar een overvolle supermarkt gaan en in een lange rij wachten met tas vol ongekookte ingrediënten. Maar als je er van te voren wat tijd aan besteed, kun je de hele week doorkomen met een gevulde (voldoende) koelkast en hoef je niet meer naar de supermarkt na een lange werkdag.

De kunst is om eerst in kaart te brengen wat je echt nodig hebt, in plaats van terug te keren met een kar vol goed geadverteerde koekjes en exotische groenten waarvan je het bestaan nog niet ontdekt had.

De kunst is om zo efficiënt en effectief mogelijk de supermarkt te bezoeken. En dit gemakkelijker dan je denkt!

Als je eenmaal een paar basisvaardigheden kent voor de juiste levensstijl van de supermarkt, is naar de supermarkt gaan leuk, veel goedkoper en breng je er veel minder tijd door dan voorheen! Hier zijn acht eenvoudige hacks om veel tijd en geld te besparen in de supermarkt.

1. Maak een boodschappenlijstje

Voordat je in de supermarkt bent, schrijf op een lijstje wat je nodig hebt voor de week en probeer je ervoor te zorgen dat de lijst compleet is voordat je gaat winkelen. Op die manier heb je een plan en eindig je met een reeks maaltijden, in plaats van een heleboel andere onnodige artikelen die je aandacht trekken.

2. Ga voor seizoenaanbiedingen

Dit is een geweldige hack voor boodschappen, maar ook een geweldige beslissing voor je algehele gezondheid: je fruit en groenten kopen op basis van het seizoen. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaalt voor producten die beide redelijk geprijsd zijn (omdat ze niet vanaf duizenden kilometers worden verzonden) en niet doordrenken van potentieel schadelijke pesticiden.

3. Koop vlees in kiloverpakkingen

Als je je kip in bulk koopt, kun je de kip die je niet meteen gaat eten invriezen en bewaren in plastic zakjes gevuld met marinade. Op die manier, wanneer je klaar bent voor je volgende dosis eiwit, werk je met heerlijke voorgemarineerde kip die je snel kunt ontdooien en in de pan kunt gooien. Handig toch?

4. Winkel vooral in de buitenpaden

Dit is een ultieme vuistregel bij het boodschappen doen: probeer zoveel mogelijk in de buitenpaden te winkelen zonder de binnenpaden in te gaan.

Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn de gangpaden aan de buitenkant die een supermarkt omlijsten traditioneel, waar fruit, groenten, vlees en verse granen worden bewaard. Dit zijn de gezondste ingrediënten, die idealiter het grootste deel van je lijst vormen.

Ten tweede is het een marketingtruc: supermarkten zijn letterlijk ontworpen om u door het middenpad te leiden, zodat u op en neer loopt en dingen koopt die u niet per se wilt of nodig hebt. Vecht tegen de macht en blijf bij de omtrek.

5. Kijk ook eens naar beneden of omhoog

Een andere marketingtruc van supermarkten is, dat A-merken meestal op ooghoogte liggen. Dit zijn ook direct de duurste producten.

Sterker nog, merken betalen bij sommige supermarkten zelfs voor de betere plaatsen in de winkel. Onder of boven in het schap, vind je vaak een vergelijkbaar product die veel goedkoper is.

6. Vermijd voorgesneden fruit en groenten

Ik weet het. Dat pakket met stukjes fruit ziet er lekker uit. Maar het zal ook veel duurder zijn dan als je hetzelfde aantal stukken fruit zou kopen en ze thuis zelf zou snijden, wat je een paar minuten meer tijd zou kosten.

Voorgesneden fruit en groenten zijn niet alleen duurder, ze zijn een verspilling van plastic verpakkingen als je het fruit gewoon heel kunt krijgen en thuis kunt snijden. Bovendien gaan er voedingstoffen verloren, wanneer het al een dag in de supermarkt ligt. Wanneer je fruit en groente koopt, wil je toch juist gezond bezig zijn?

7. Bewaar je kruiden op de juiste manier

Er is niets vervelender dan een grote handvol koriander kopen, een sprenkel gebruiken voor het avondeten en vervolgens de koelkast twee dagen later openen om het volledig verdord en nutteloos terug te vinden.

Gedroogde kruiden bewaar je op een donkere en koele plek. Verse kruiden

Om je kruiden vers te houden, bewaar je ze in bekers water, dek je ze af met plasticfolie en bind je een elastische band om de beker. Hiermee kun je die koriander steeds opnieuw gebruiken, zonder deze voor de zoveelste keer in een week te kopen.

8. Verspil minder

Soms heeft de beste manier om te besparen op boodschappen niets te maken met wat je koopt, maar veel meer met hoe je gebruikt wat je al hebt.

Probeer je voedselverspilling te verminderen door aandacht te schenken aan porties. De meeste recepten suggereren portiegroottes die maximaal vier personen kunnen voeden, dus denk voordat je begint met koken eens na over hoeveel zal worden geconsumeerd en hoeveel zal worden weggegooid.

Heb je iets aan deze hacks gehad? Of heb je zelf nog een goede tip? Laat het hieronder vooral weten in de reacties!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen