4 hour work week

Review: The 4-hour work week (een werkweek van 4 uur)

Een belangrijke boodschap uit het boek The 4 hour work week van Tim Feriss is dat wij vaak doelen nastreven op de verkeerde manier. We volgen het idee dat we 40 uur moeten werken tot we op een pensioengerechtigde leeftijd zijn. Hierna hebben wij pas de luxe om te gaan ontspannen on onze dromen waar te maken.

Volgens The 4 hour work week, in het Nederlands: Een werkweek van 4 uur, is dit absolute onzin en moet je juist vandaag direct aan de slag gaan om je dromen te bereiken. Als je goed gaat nadenken zul je er namelijk achter komen dat je doelen helemaal niet zoveel geld hoeven te kosten als dat je misschien denkt. Als mens waarderen we liefde, vrij tijd en geluk veel hoger dan geld.

Stappenplan naar (financiële) vrijheid 

Het boek hanteert een stappenplan om je dromen concreet en haalbaar te maken en vervolgens te verwezenlijken. Hieronder geef ik je een korte samenvatting:

1. Definiëren van je dromen
Het boek hanteert een stappenplan waarbij het zaak is om als eerste te definiëren wat jouw idee van geluk is. Door je dromen in verschillende categorieën te plaatsen wordt het concept al iets concreter.

2. Kwantificeren van de kosten
De volgende stap is het kwantificeren van de kosten. Zo kom je erachter dat veel van je dromen bereikbaar zijn door te sparen en dat je hier absoluut geen miljonair voor hoeft te zijn.

3. Actie
Hierop volgt het overgaan tot actie. Hoe kan ik vandaag beginnen om een stap dichter bij te komen? Dichter bij het verwezenlijken van mijn dromen? Stel je droom is een rondreis door Azië. Dan kan je na de eerste stappen al gaan kijken welke plekken je dan zou willen zien. Waar zou je kunnen slapen? En welke kosten gaan hiermee gepaard?

“You get out, what you put in„

4. Elimineren
De volgende fase is mijn persoonlijke favoriet en uitdaging. Elimineren. We besteden zoveel van onze tijd aan onzin. Neem als voorbeeld een serie met 5 seizoenen kijken op Netflix of eindeloos scrollen op Instagram of Facebook op je telefoon. Deze tijd had je ook kunnen besteden aan het waarmaken van je doelen en dromen. “You get out what you put in.” Deze fase is eigenlijk gekoppeld aan de volgende stap van automatisering. Besteed uit wat je kan om tijd te besparen.

5. Automatiseren
In deze stap leer je om dingen uit te besteden die je liever niet zou willen doen. Op deze manier bespaar je tijd, deze kun je vervolgens weer in dingen investeren die jou interesseren en je leven vergemakkelijken.

6. Vrijheid
De laatste fase is liberation, oftewel vrijheid. Door het toepassen van alle fases ben je vrij om te leven hoe jij dat wilt.

Het lezen van The 4 hour work week was voor mij een ware eye-opener. Ik vond het een geweldig boek en het heeft mij enorm veel enthousiasme, energie en hoop gegeven. Ik raad het absoluut iedereen aan die ontevreden is over zijn huidige leven en oprecht gelooft dat er meer moet zijn dan dit.

Een werkweek van 4 uur

Mijn persoonlijke interpretatie van het boek

De afgelopen jaren is de wereld enorm veranderd. Als je het dagelijks leven vergelijkt met pakweg 15 jaar geleden is dit verschil al heel erg zichtbaar. Een goed voorbeeld is het excessieve gebruik van mobiele telefoons en tablets, maar ook bijvoorbeeld de rol die social media in ons leven zijn gaan spelen.

Jongeren, maar ook de meeste volwassenen kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder constante online updates of het internet. Dit heeft als gevolg dat veel dingen, al dan niet deels, zijn vervangen.

Tijdschriften lees je vaker online dan de fysieke variant. Lessen worden veel vaker digitaal gegeven en ook bij klassikale colleges wordt het bezit en het meenemen van een laptop verwacht. Voor veel ondernemers en vaklieden is dit een grote klap geweest.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Aan de weerszijde hiervan staat een hele grote groep die hun profijt heeft gedaan van deze veranderingen. Nu heb ik het niet over de Bill Gates en Steve Jobs, maar meer over de influencers, de SEO-specialisten, de contentmakers en ga zo maar door. Ook vroege investeerders in crypto zoals Bitcoin hebben in vele gevallen totaal geen windeieren gelegd.

Jan Modaal hoeft niet meer perse van 9 tot 5 op kantoor aan de verwachtingen van zijn leidinggevende (ook wel baas in de volksmond, persoonlijke vind ik dit een vreselijke term) te voldoen. Er zijn nieuwe innovatieve manieren om geld te verdienen. Veel geld. En eigenlijk kan iedereen dit bereiken.

Dit is mijn interpretatie van de kernboodschap van The 4-hour workweek. Ik vind het idee erachter geweldig. Hoe creëer je een inkomen op basis van een zo kort mogelijke werkweek? Het is geen gebrek aan input maar slim en creatief op een nieuwe manier geld verdienen.

Bestel The 4-hour Work Week nu ook in het Nederlands!

Hoewel het boek origineel in het Engels geschreven is, is het boek sinds kort ook in het Nederlands verkrijgbaar. Dit is het gevolg van de grote populariteit van deze besteller van Tim Feriss. In het Nederlands heeft het de volgende titel gekregen: Een werkweek van 4 uur.

Klik op onderstaande button om het boek gelijk te bestellen in het Nederlands:

 

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!