Review The 4 hour work week

Review: The 4 hour work week – Tim Ferriss

Een belangrijke boodschap uit het boek The 4 hour work week van Tim Feriss is dat wij vaak doelen nastreven op de verkeerde manier. We volgen het idee dat we 40 uur moeten werken tot we op een pensioengerechtigde leeftijd zijn. Hierna hebben wij pas de luxe om te gaan ontspannen on onze dromen waar te maken.

Volgens The 4 hour work week is dit absolute onzin en moet je juist vandaag direct aan de slag gaan om je dromen te bereiken. Als je goed gaat nadenken zul je er namelijk achter komen dat je doelen helemaal niet zoveel geld hoeven te kosten als dat je misschien denkt. Als mens waarderen we liefde, vrij tijd en geluk veel hoger dan geld.

Stappenplan naar (financiële) vrijheid 

Het boek hanteert een stappenplan om je dromen concreet en haalbaar te maken en vervolgens te verwezenlijken. Hieronder geef ik je een korte samenvatting:

1. Definiëren van je dromen
Het boek hanteert een stappenplan waarbij het zaak is om als eerste te definiëren wat jouw idee van geluk is. Door je dromen in verschillende categorieën te plaatsen wordt het concept al iets concreter.

2. Kwantificeren van de kosten
De volgende stap is het kwantificeren van de kosten. Zo kom je erachter dat veel van je dromen bereikbaar zijn door te sparen en dat je hier absoluut geen miljonair voor hoeft te zijn.

3. Actievoering
Hierop volgt actievoering. Hoe kan ik vandaag beginnen om een stap dichter bij te komen? Dichter bij het verwezenlijken van mijn dromen? Stel je droom is een rondreis door Azië. Dan kan je na de eerste stappen al gaan kijken welke plekken je dan zou willen zien. Waar zou je kunnen slapen en wat doet moet gaan kosten.

4. Elimineren
De volgende fase is mijn persoonlijke favoriet en uitdaging. Elimineren. We besteden zoveel van onze tijd aan onzin. Neem als voorbeeld het houden van een Netflix-marathon of klagen hoe moeilijk de werkdag vandaag was. Deze tijd had je ook kunnen besteden aan het waarmaken van je doelen en dromen. You get out what you put in. Deze fase is eigenlijk gekoppeld aan de volgende stap van automatisering. Besteed uit wat je kan om tijd te besparen.

5. Automatiseren
In deze stap leer je om dingen uit te besteden die je liever niet zou willen doen. Op deze manier bespaar je tijd, deze kun je vervolgens weer in dingen investeren die jou interesseren en je leven vergemakkelijken.

6. Liberation
De laatste fase is liberation. Door het toepassen van alle fases ben je vrij om te leven hoe jij dat wilt.

Het lezen van The 4 hour work week was voor mij een ware eye-opener. Ik vond het een geweldig boek en het heeft mij enorm veel enthousiasme, energie en hoop gegeven. Ik raad het absoluut iedereen aan die ontevreden is over zijn huidige leven en oprecht gelooft dat er meer moet zijn dan dit.

Mijn persoonlijke interpretatie van het boek

De afgelopen jaren is de wereld en ook de economie enorm veranderd. Als je het dagelijks leven vergelijkt met pakweg 15 jaar geleden is dit verschil al heel erg zichtbaar. Een goed voorbeeld is het excessieve gebruik van mobiele telefoons en tablets, maar ook bijvoorbeeld de rol die social media in ons leven zijn gaan spelen.

Jongeren, maar ook de meeste volwassenen kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder constante online updates of het internet. Dit heeft als gevolg dat veel dingen, al dan niet deels, zijn vervangen.

Tijdschriften lees je vaker online dan de fysieke variant. Lessen worden veel vaker digitaal gegeven en ook bij klassikale colleges wordt het bezit  en meenemen van een laptop verwacht. Voor veel ondernemers en vaklieden is dit een grote klap geweest.

Nieuw geld

Aan de weerszijde hiervan staat een hele grote groep die hun profijt heeft gedaan van deze veranderingen. Nu heb ik het niet over de Bill Gates en Steve Jobs, maar meer over de influencers, de SEO-specialisten, de contentmakers en ga zo maar door. Ook beleggingen in bitcoin hebben in vele gevallen totaal geen windeieren gelegd.

Jan Modaal hoeft niet meer per se van 9 tot 5 op kantoor aan de verwachtingen van zijn leidinggevende (ook wel baas in de volksmond, persoonlijke vind ik dit een vreselijke term) te voldoen. Er zijn nieuwe innovatieve manieren om geld te verdienen. Veel geld. En eigenlijk kan iedereen dit bereiken.

Dit is mijn interpretatie van de kernboodschap van The 4-hour workweek. Ik vond het idee erachter geweldig. Hoe creëer je een inkomen op basis van zo een korte werkweek. Het is geen gebrek aan input maar slim en creatief op een nieuwe manier geld verdienen.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen