Tips langere levensduur schoenen

14 tips om langer plezier te hebben van je schoenen

Schoenen, iets wat we dagelijks dragen en natuurlijk niet meer zonder kunnen. Maar hoeveel schoenen heeft een gemiddelde Nederlander in zijn of haar kast? Ik hoef jullie niet te vertellen dat vrouwen een stuk meer schoenen hebben dan mannen.. Mannen hebben over het algemeen 4 tot 6 paar schoenen, dit bestaat meestal uit een 2-tal paren Sneakers en 2 paar ‘nette schoenen’ daarnaast heeft een man vaak nog wel ergens een reeds aangeschaft paar schoenen waar hij eigenlijk spijt van heeft..

In dit artikel geef ik je maar liefst 14 tips voor een langere levensduur van je schoenen. Door deze tips op nemen heb je fors langer plezier van je schoenen!

Grote voorraad schoenen

Schoenen zijn voor vrouwen, anders dan voor mannen. Een doorsnee vrouw heeft bij de meeste outfits ook een bijpassend paar schoenen. En ik spreek uit ervaring.. Mijn vrouw heeft en dat is een grove schatting toch zo’n 25-30 paar schoenen. Uiteraard zijn dit niet allemaal schoenen van €100,- of meer. Ze heeft ook tal van schoenen van rond de 50 euro. Op deze manier kan ze veel afwisselen en heeft ze langer plezier van haar schoenen.

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om zoveel paar schoenen in bezit te hebben. Een deel van onze samenleving leeft op of zelfs onder de armoede grens. Dit betekent dat deze groep blij is dat ze überhaupt ruimte hebben in hun budget om een paar schoenen aan te schaffen wanneer dit nodig is.

Onderhoud, voorkomen van slijtage en reparaties

Wanneer je het financieel lastig hebt en alle eindjes aan elkaar moeten knopen, dan is het extra belangrijk dat je zorgt dat je kleding langer meegaat. Naast het besparen op kleding, is het ook erg belangrijk om je kleding en schoenen goed te behandelen zodat je er langer plezier van zult hebben. In dit artikel gaan we verder in op de schoenen. Een aantal belangrijke punten om langer plezier van je schoenen te hebben zijn:

  • Onderhoud
  • Voorkomen van slijtage en beschadigingen
  • Reparatie zelf uitvoeren

Onderhoud voor langer plezier van je schoenen

Onderhoud speelt een belangrijke rol om langer plezier te hebben van je spullen. Alles heeft onderhoud nodig, denk hierbij aan het onderhoud van je auto, huis of in dit geval schoenen. Wanneer je je schoenen goed onderhoudt, dan zul je merken dat je er een stuk langer plezier van hebt dan wanneer je dit niet doet. 4 tips welke je hiermee zeker zullen helpen zijn:

1. Zorg dat je je schoenen inspuit met een afstotende laag

Let hierbij wel op dat je niet perse een dure spray hoeft te kopen, maar wel een goede. Hiermee doel ik op de bekende verkopers bij de schoenenzaak die je de ‘beste’ spray aanbieden voor ‘slechts’ € 29,95.

Zelf gebruik ik hiervoor de onderstaande spray. Het is een prettige spray die je schoenen beschermt tegen water en vuil. Goed insprayen vergroot de levensduur van je schoenen, waardoor je de spray automatisch weer terugverdiend.

2. Maak gebruik van een schoenspanner

Op deze manier houd je spanning op het leer en voorkomt dat er kleine barstjes en scheurtjes in het leer kunnen ontstaan. Uiteraard hoef je niet perse een schoenspanner te gebruiken. Soms kun je het ook prima doen met een oude krant, een eenvoudige besparing.

3. Poets je (leren) schoenen regelmatig

Het is van belang wanneer je leren schoenen hebt deze regelmatig te poetsen. Op deze manier blijft het leer soepel en voorkomt scheurtjes in het leer door uitdroging. Op deze manier heb je een stuk langer plezier van je leren schoenen. Zijn je schoenen niet volledig van leer? Ook dan is het verstandig om ze regelmatig te poetsen.

4. Vraag in de winkel of bij de schoenmaker naar gratis advies

Medewerkers van schoenenwinkels of schoenmakers zijn expert op het gebied van schoenen. Mijn tip is om alleen extra informatie te vragen, dit is immers gratis. Vaak proberen ze je direct allerlei producten aan te bieden tegen een veel te hoge prijs. Neem de gevraagde informatie tot je en ga je vervolgens thuis oriënteren om de juiste aan te schaffen producten.

Voorkomen van slijtage aan je schoenen

Vaak trekken we onze schoenen aan op een manier welke niet het meest gebruiksvriendelijk is voor onze schoenen. Op deze manier kan het voorkomen dat je snel schade of slijtage aan je schoenen krijgt. Om dit te voorkomen heb ik enkele tips voor je om langer plezier te hebben van je favoriete schoenen.

5. Maak je veters los

Zorg dat je je veters voordat je je schoenen aantrekt loshaalt en wil je het helemaal goed doen, gebruik dan ook een schoenlepel. Het gebruik van een schoenlepel zorgt ervoor dat je de hiel van je schoen niet beschadigd. Een schoenlepel hoeft niet duur te zijn, en hoef je eigenlijk maar eenmalig aan te schaffen.

6. Wissel je schoenen regelmatig

Door regelmatig je schoenen te wisselen, zorg je ervoor dat je schoenen even kunnen “ademen”. Dit komt de levensduur van je schoenen ten goede.

7. Houd rekening met weersomstandigheden

Door rekening te houden met weersomstandigheden voorkom je dat je schoenen snel achteruit gaan. Wanneer het regent, dan is het bijvoorbeeld niet handig suède schoenen te dragen. Laat wanneer je schoenen nat zijn deze op een natuurlijke manier drogen. Dit houdt in dat het wordt afgeraden ze te laten drogen bij de verwarming. Dit kan ervoor zorgen dat het materiaal hard wordt en sneller scheurt.

8. Let op strooizout in de winter

Let op, in de winter, wanneer je naar buiten gaat en er is gestrooid. Strooizout kan erg schadelijk zijn voor je schoenen, vooral goedkopere leren schoenen vinden dit niet leuk. Zorg er dus voor dat je schoenen niet teveel in aanraking komen met strooizout.

9. Zorg dat je je schoenen gebruikt waarvoor nodig

Wanneer je een eind gaat wandelen, dan is het natuurlijk niet raadzaam dit te doen op je zondagse schoenen. Doordat de zool hier niet voor gemaakt is zal er snel slijtage optreden. Wanneer je dan kiest voor een wandelschoen met dikkere zool, dan zal dit veel minder snel het geval zijn, deze schoenen zijn er immers voor gemaakt!

10. Gooi je oude schoenen niet weg

Ondanks alle handige tips, komt er een moment dat ze echt versleten zijn. Toch hoef je ze dan nog niet weg te gooien. Het is altijd handig een paar ‘oude’ schoenen te bewaren voor bijvoorbeeld schilderen, tuinieren, andere klusjes of om een potje te voetballen met de kinderen.

Voer zelf reparaties uit

Het repareren van kleding en schoenen is al sinds jaar en dag erg populair. Wanneer je een kleine reparatie aan je schoenen nodig hebt, kun je deze in de meeste gevallen eenvoudig zelf uitvoeren. Scheelt een hoop geld en je hebt weer langer plezier van je schoenen. Helaas kun je niet alle reparaties zelf uitvoeren. De meest voorkomende die je zelf kunt uitvoeren zijn:

11. Versoepelen van de rits

Dit komt vooral bij schoenen van vrouwen voor. Wanneer je bijvoorbeeld laarsjes draagt gaat de rits wat stroef.. De schoenmaker zal je waarschijnlijk een nieuwe rits adviseren terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. Door er wat kaarsvet tegenaan te smeren loopt je rits weer soepel!

12. Vervang de zool

Wanneer je zool is versleten, kun je eenvoudig een plakzool onder je schoen plakken. Laag in kosten en het zorgt ervoor dat je een stuk langer door kunt met je schoenen.

13. Vervang je veters

De makkelijkste reparatie en voor velen een bekende, is het vervangen van je veters. Veters gaan vaak minder lang mee dan de schoenen.. Dat betekent dat je nieuwe moet hebben. Zorg dat je altijd een reserve setje in de kast hebt liggen, want het gebeurt altijd op een onverwachts en vervelend moment. Bijvoorbeeld net wanneer je snel je schoenen wilt aantrekken en wilt vertrekken.

14. Ga langs de schoenmaker

Mocht je de reparatie niet zelf kunnen uitvoeren, dan kan het de moeite waard zijn om eens langs een schoenmaker te gaan. Let hierbij wel op dat je voor jezelf duidelijk hebt of de kosten van de reparatie opwegen tegen de kosten van een nieuw paar schoenen.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!