Tips besparen autoverzekering

3 tips om flink te besparen op je autoverzekering

Een auto, de meeste huishoudens in Nederland hebben er eentje, vaak zelfs twee. Al ga je er natuurlijk niet van uit, wanneer je auto gaat rijden betekent dit dat de mogelijk bestaat dat je schade zou kunnen veroorzaken. Schade aan je eigen of de auto van een ander komt helaas veel voor. Vandaar dat het verstandig is om de juist verzekering af te sluiten. In dit artikel laat ik je zien, hoe je kunt besparen op je autoverzekering.

Schade door een ander

Jammer genoeg gebeuren ongelukken in de meeste gevallen buiten je eigen schuld om, jij kunt zelf dan nog net zo goed je best doen om schadevrij te rijden, maar als een ander dat niet doet kun ook jij betrokken raken bij een schadegeval. Kosten van een dergelijke schade kunnen flink in de papieren lopen. Denk alleen maar eens aan een deuk in je deur. De kosten die dit met zich meebrengen kunnen bij een eenvoudige auto al oplopen tot enkele honderden zo niet meer dan duizend euro.

Is een autoverzekering in Nederland verplicht?

Ja, zodra je in Nederland een voertuig koopt dien je deze te verzekeren. Indien je in het bezit bent van een auto, brommer, motor of een andere voertuig, dien je minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je bent dit verplicht vanuit de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, ook wel de Wam genoemd.

Een verzekering is niets meer dan een partij die voor een vast bedrag per maand je kosten dekt wanneer jij betrokken bent bij een ongeval. Uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden. De kosten ervan dienen bij de aanschaf van een auto gezien te worden als extra vaste lasten.

Op welke manier kun je je auto het best verzekeren?

Je kunt je auto het best verzekeren op de manier die het beste bij jou auto past. Door hierin slimme keuzes te maken, voorkom je dat je teveel betaald.  Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt besparen voor je autoverzekering. Allereerst laten we je zien op welke manier je je auto kunt verzekeren.

Je kunt je auto vaak op 3 verschillende manieren verzekeren:

1. WA – Verzekerd

Dat wil zeggen dat alleen schade die jij toebrengt aan een andere wordt vergoed (uiteraard afhankelijk van de polisvoorwaarden)

2. WA Beperkt Casco – Verzekerd

Wanneer je voor deze verzekering kiest, wordt ook eventuele schade door diefstal en inbraak vergoed. Ook hier geldt net als bij WA – verzekerd dat de schade aan je eigen voertuig bij een ongeluk niet wordt vergoed.

3. Volledig Casco – Verzekerd

Wanneer je voor deze verzekering kiest ben je volledig verzekerd bij een ongeluk, dat wil zeggen dat hier in tegenstelling tot WA & WA beperkt casco de schade aan je eigen voertuig ook wordt vergoed.

Hoe kan ik besparen op mijn autoverzekering? 

Door de juiste keuze te maken voor je autoverzekering, kan er vaak flink worden bespaard. Dit kan op verschillende manieren. Zo is het soms bijvoorbeeld verstandig om je auto maar minimaal te verzekeren en het loont om voorzichtig te rijden. Heb je toch een kleine schade gereden? Dan is het soms verstandig, deze niet te claimen!

Tip 1: Kies de juiste autoverzekering

Het is verstandig voor de juiste autoverzekering te kiezen. Wanneer je een oudere auto hebt kan het zich lonen te kiezen voor een WA-verzekering. Op deze manier kun je eenvoudig besparen op je autoverzekering. Dit is de eerste een meest eenvoudige bespaartip.

Vaak wordt je auto bij een klein ongeval namelijk al “Total Loss” verklaard. De kosten die je dan terugkrijgt voor je auto (de dagwaarde) staat niet in verhouding tot de meerprijs wat je betaald aan een premie. Kortom, zorg ervoor dat je bij de aankoop van je auto niet teveel betaald!

Tip 2: Rij voorzichtig en klim op de bonus-malusladder! 

De Bonus-malusladder, hoe werkt dat precies? Dat kunnen we je vertellen. De Bonus-malusladder is een beloningssysteem vanuit de verzekeraar wanneer de verzekeringsnemer schadeloos rijdt. Dat wil zeggen dat wanneer jij je eerste 2 jaar schadeloos rijdt je een trapje op de ladder klimt. Op deze manier gaat je premie van 100% naar 90% dat wil zeggen een korting van 10%.

Ieder jaar dat je schadeloos rijdt, wordt je verzekering een stukje goedkoper. Dit eenvoudig oplopen tot tientallen euro’s per maand. Een leuke besparing op je autoverzekering die je grotendeels zelf in de hand hebt. Kortom, rij voorzichtig dit is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar dus ook nog eens voor je portemonnee!

Tip 3: Claim je schade niet

Soms kan het verstandig zijn een kleine schade niet te claimen bij de verzekering. In eerste instantie klinkt dat wel een beetje gek, daar ben immers toch voor verzekerd? Dit klopt, maar in de vorige tip hebben we geleerd over de bonus-malusladder.

Door een schadeclaim zul je worden teruggezet op de ladder. Hierdoor gaat je premie om hoog, dit kan dus in verhouding duurder uitvallen dan wanneer je de schade zelf betaald. Het is dus verstandig, uit te reken of het zinvol is om je claim in te dienen. Is de schade groter uitgevallen? Dien je claim dan vooral wel in!

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!