Stappenplan moestuin beginnen

Stappenplan: Een eigen moestuin beginnen om er vervolgens geld mee te verdienen

Iedere dag verse groente en fruit en een flinke besparing op je boodschappen? In deze dure tijden beginnen steeds meer mensen een moestuin. Het enige wat het kost is vrije tijd en het is nog leuk ook!  Nou oké, om een moestuin te beginnen dien je wel een paar tientjes te investeren, maar die verdien je supersnel weer terug!

In dit artikel leg ik je precies uit hoe je vandaag nog kunt beginnen met de aanleg van je eigen moestuin en zo dus flink geld kunt besparen. Daarnaast is het ook een stuk gezonder, want je groente en fruit wordt niet bewerkt met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen.

Hoe begin ik een eigen moestuin?

Om een eigen moestuin te beginnen is het belangrijk dat je beschikt over de juist materialen. Een eenvoudig stukje grond van 1m² (1 bij 1 meter) volstaat om een flink aantal groenten en fruit te gaan zaaien. Uiteraard zal dit niet direct leiden tot een gigantische inkomstenstroom,  maar zie het in eerste instantie als hobby. In de vervolgstappen leg ik je uit hoe je het in eerste instantie rendabel kunt maken voor jezelf.

Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?

 • Een stuk grond of verschillende bakken met potgrond
 • Zaden van de groenten en fruit die jij wilt gaan oogsten
 • Bemesting om je grond te voeden
 • Water en licht
 • Gereedschap

Dit lijkt veel, maar ik doe het nu zelf enkele weken en begin er steeds meer plezier in te krijgen. Vooral wanneer de eerste cherrytomaatjes zichtbaar beginnen te worden. Als ik kijk naar mijn eigen investering is dit als volgt:

 • Een stuk grond ( 1,5 meter bij 50cm en 20cm diep) gevuld met 150 liter potgrond (€5,-). dit is een vrij stukje in mijn tuin, waar we eigenlijk niet goed van wisten wat we hiermee moesten doen. Een eventuele optie wanneer je hier geen mogelijkheid toe hebt is een houten ‘minigarden’ deze zijn al te koop vanaf € 25,00.

 • Zaden, ik heb een moestuinzaden starterspakket aangeschaft, de kosten bedroegen €14,95. De reden hiervan is dat dit eenvoudig te zaaien groenten en fruit zijn en hierbij hoef je niet na te denken of het überhaupt wel bij elkaar mag en kan staan. Dit pakket bestaat onder andere uit:
 • Sla
 • Wortels
 • Rode kool
 • Paprika
 • Ui
 • Tomaat
 • Cherrytomaatjes

Ontzettend leuk om mee te beginnen en ideaal voor dagelijkse consumptie.

Bemesting, voor de meeste planten een erg aangename toevoeging. Om de groei te bevorderen is het verstandig bemesting toe te voegen aan je grond. Op deze manier is je grond extra vruchtbaar en hier zal je letterlijk de vruchten van plukken. Een eenvoudige ‘moestuinmest’ hoeft niet duur te zijn, en je doet er vrij lang mee.

Water en Licht, voldoende water is natuurlijk erg belangrijk anders drogen je planten uit. Bijvoorbeeld de courgette, dit is een echter waterdrinker.. dat zal natuurlijk ook wel moeten gezien hij uit 99% water bestaat. Ook licht is van belang, maar dit is voor iedere plant anders. De benodigde hoeveelheid water, is afhankelijk van de snelheid waarmee ze bouwstoffen kunnen opnemen. Op de verpakking van de zaadjes staat exact hoeveel ze nodig hebben voor de optimale balans. Ook kun je een online plantengids raadplegen mocht je twijfelen. Kosten €0,-,

€0,- hoor ik je denken? Ja dat klopt, ik besproei mijn gazon met regenwater. Je moet uiteraard wel de mogelijkheid hebben om dit te kunnen opvangen. Het is erg milieuvriendelijk en ook goed voor je planten, er zitten natuurlijke bijvoorbeeld natuurlijke bacteriën in. Dit is extra goed voor je planten. In leidingwater zit juist vaak kalk.

Gereedschap, dit hoeft niet heel spannend te zijn.. Je handen zijn je belangrijkste gereedschap. Eventueel handschoenen en een kniematje kunnen handig zijn, maar ook dit is niet noodzakelijk. Wil je toch iets aanschaffen, dan kan een handschepje en een harkje (cultivator) erg handig zijn. Met een cultivator (3 poot hark) kun je de grond goed omspitten, op deze manier kan het water de wortels makkelijker bereiken. Een Tip, koop dit bij bijvoorbeeld de ‘Action’ of ‘Bigbazaar’ i.p.v. bij het tuincentrum, dit kan je enkele euro’s extra besparen.

De totale investering is nog geen €30,- voor dit bedrag kun jij beginnen met het verdienen van geld met je eigen moestuin!

Stappenplan: Eigen Moestuin beginnen

In de volgende stappen leg ik je precies uit hoe je je moestuin daadwerkelijk kunt gaan opbouwen:

Stap 1

Graaf de grond waar je je moestuin wilt beginnen uit (ongeveer 20cm diep) en vul deze met potgrond. Wanneer je een moestuin van 1 x 1m hebt zal je zo’n 200 liter potgrond nodig hebben.

Stap 2

Zaaien van de verschillende zaden. Lees goed de verpakking, hierop staat exact aangegeven hoeveel zaden per oppervlakte kunnen worden gezaaid.

Stap 3

Water geven, uiteraard niet te veel. En vervolgens geduld!

Stap 4

Oogsten wanneer het klaar is! Let wel goed op dat je groente en fruit rijp is.

Wil jij niet zolang wachten en sneller resultaat hebben, dan is het wellicht handig te kiezen voor plantjes i.p.v. zaden. Dit is wel iets duurder maar geeft sneller resultaat.

Geld besparen met je moestuin

Hoe fijn is het dat je geld kunt besparen met je moestuin door je zelf geoogste aardbeien te consumeren i.p.v. te moeten kopen voor een veel te hoge prijs in de plaatselijk supermarkt? Als ik naar mijzelf kijk, haal ik jaarlijks zo’n 50-75 courgettes uit mijn moestuin. Deze kosten van €0,99 in de supermarkt, een besparing van €40-€60 op jaarbasis. Dit geldt ook voor de cherrytomaten en sla.. Kortom je bespaart al snel enkele honderden euro’s per jaar met een moestuintje van 1m2… Hoe leuk is dat?

Geld verdienen met je moestuin

Wil je nog een stap verder gaan, kun je ook gaan starten met geld verdienen met je moestuin. Dit zal zoals je zelf wellicht al had gedacht niet direct zorgen voor gigantische inkomsten, maar wel een leuke vorm van ‘Side hustle’ Wanneer je het onder de knie hebt kun je ervoor kiezen je moestuin uit te breiden zodat je nog meer kunt verbouwen. Je kunt het verkopen in de buurt of zelfs aan de plaatselijk groenteboer of restaurants.

Bonustip: Wil je het echt professioneel aanpakken, dan raad ik je aan dit boek te gebruiken. Het heeft mij ontzettend geholpen en staat boordevol handige tips!

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!