Veelgemaakte geldfouten

Dit zijn de 8 grootste geldfouten die millennials maken!

Probeer je het leven te leiden die je graag wil, maar is geld een constante zorg? Je bent niet alleen!

Babyboomers vertellen graag aan iedereen die zal luisteren dat ‘de kinderen van tegenwoordig niet weten hoe ze met hun geld moeten omgaan!’

Ongeacht je leeftijd, de manier waarop je met geld omgaat, is vaak de boosdoener. Weten welke financiële fouten je moet vermijden, kan zonder hulp moeilijk zijn. Toch zijn een aantal fouten typisch voor een millenial.

Je kunt wel stoppen met het kopen van starbucks koffie (alle kleine beetjes helpen), maar de echte fouten die je maakt hebben niets te maken met die bakkie pleur.

Als je merkt dat je altijd wacht op je salaris op de bankrekening, lees dan deze fouten op heb gebied van geld die je vandaag nog moet vermijden.

8. De focus alleen op het heden hebben

Millennials staan ​​bekend als de generatie die leeft in het moment. Tussen FOMO (Bang om dingen te missen) en de wens om te streven naar ervaringen in plaats van materiële rijkdom, kan het gemakkelijk zijn onverantwoordelijke uitgaven te doen.

Een slechte financiële planning kan leiden tot een toekomst vol problemen. Als je nu al gestrest bent over geld, hoe denk je dan hoe je leven ervoor staat als je ouder wordt en minder energie hebt?


Zorg dat je op tijd de juiste balans vindt

Op dit moment leven is het leven waarschijnlijk niet slecht – je kunt voldoening putten om op een bepaalde manier te leven als je er eenmaal geld voor hebt. Vergeet je ondertussen niet te richten op de vlakken in je leven die het waard zijn om op dit moment leven, maar wees je er ook van bewust op welke vlakken je iets zuiniger aan moet doen.

Onderzoek eens verschillende manieren om te besparen. Van vaste lasten tot het bezoek brengen aan een supermarkt. Er is een manier van sparen die aansluit op elke levensstijl. Probeer deze manier te vinden aan de hand van onze artikelen.

Probeer je mindset te veranderen over hoe je denkt over sparen. Het leven kan op dit moment fantastisch aanvoelen, maar sparen voor je toekomst kan je een gevoel van veiligheid bieden en een hoop toekomstige zorgen besparen. Nogmaals probeer de balans te vinden, zo heb je het beste van twee werelden.

7. Te lang wachten met sparen

Als het gaat om sparen, hoe eerder je begint, hoe beter.

Als je niet zoveel verdiend, is het gemakkelijk om te denken dat het geen zin heeft. Waarom zou je geld opzij zetten voor de toekomst als je de volgende dag weer al die rekeningen moet betalen?

Door de enorme stijging van de huizenprijzen van afgelopen jaren en hoge schulden door studieleningen worden millennials geconfronteerd met hogere kosten van levensonderhoud dan ooit tevoren. Om de eindjes aan elkaar te knopen, wordt van hen verwacht dat ze voor langere periodes in hun leven werken dan hun grootouders, of ouders!

De waarheid is dat niemand graag ziet dat geld waar je hard voor gewerkt hebt niet wordt uitgegeven. Het tegenovergestelde is waar. Vandaag nog geld overmaken naar je spaarrekening is een belangrijke stap in de richting van een comfortabele, stressvrije toekomst.

Helaas levert de rente op dit moment niet veel op en dit zal hoogstwaarschijnlijk de komende jaren ook nog zo blijven. Toch is het raadzaam om een veilige spaarpot te hebben. Wanneer deze groter wordt, is het een goed idee om eens verder te lezen in dit artikel.

6. Niet meten is niet weten

Telkens als we dingen kopen, ruilen we een stukje van ons leven in voor dingen die we bezitten. Je meet waarschijnlijk enkel in kosten, maar hoeveel tijd heb je er aan besteed om dit bedrag te verdienen?

Probeer jezelf eens te trainen en je mindset te veranderen. Denk na over hoeveel tijd je inruilt voor je bezittingen. Bijvoorbeeld op de volgende manier:

1. Wat is je werktijd waard?
2. Bereken de werkelijke waarde van elk uur dat je werkt. Als je € 40.000 per jaar verdient en je werkt 40 uur per week, verdien je ongeveer € 15 per uur.
3. Bereken nu de werkelijke waarde van elk werkuur en de levensduurkosten van alles wat je koopt. Een kop koffie van € 5? 20 minuten van je leven. Een handtas van € 500? Iets meer dan 33 uur van je leven (en dus bijna een week!) Een huis van € 500k? 33.333 uur (ongeveer 16 jaar van je leven!)
4. Stel jezelf van te voren dus altijd de vraag voordat je je geld uitgeeft: Is dit het waard?

5. Geen plan hebben om af te lossen 

In de zomer van 2019 werd gemeld dat 11% van de Nederlandse millennials (25-40 jarigen) met betalingsachterstanden kampt. Dit is exclusief studieleningen.

Hoe is dit aantal zo groot geworden?

Het opbouwen van schulden is nog nooit zo eenvoudig geweest: en dat is direct één van de grootste geldfouten die je kunt maken! Banken bieden maar al te graag aan dat je een bedrag in het rood kunt staan, grote aankopen zoals banken telefoons en tv’s kun je tegenwoordig op afbetaling doen en zo lijkt het bijna onvermijdelijk om in de schulden te raken.

Als je eenmaal in deze schuldencyclus terecht bent gekomen, lijkt het onmogelijk om te ontsnappen.

Rentetarieven en boetes voor te late betalingen worden opgeteld bij het totale bedrag dat je verschuldigd bent. Wanneer je een aantal keer de mist ingaat, kost het je al snel honderden euro’s!

Heb dus altijd een actieplan paraat om je schuld af te handelen. Voordat je schulden aangaat, moet je van te voren een aantal cijfers inzichtelijk hebben en in het voren plannen. Toevallig is dit ook de eerste stap bij het opstellen van een budget.

Maak een lijst van alles wat u momenteel voor een maand betaalt, inclusief:

 • Energierekeningen
 • Boodschappen
 • Abonnementen
 • Rente
 • Verzekeringen
 • Aflossingen op leningen

Tel deze bij elkaar op en trek het totaal af van de hoeveelheid geld dat je maandelijks verdiend. Het verschil tussen deze twee uitkomsten geeft je een inzicht van wat je jezelf kan veroorloven voordat je een nieuwe verplichting aangaat.

Denk vooruit

Stel dat je nog ongeveer € 200 over hebt na je maandelijkse facturen. Als je nieuwe schuldbetaling ongeveer € 100 is, moet je het jezelf kunnen veroorloven. Maar wat als er iets gebeurt als deze daalt van € 200 naar € 100?

Het hebben van een spaarrekening zal je niet alleen helpen in de toekomst, maar het kan je ook helpen wanneer je even krap zit. Om te voorkomen dat je schuld je kredietscore schaadt en kosten snel oplopen, wil je op tijd en volledig betalen.

Als de hoeveelheid geld die je na je maandelijkse facturen nog over hebt niet voldoende is om een nieuwe maandelijkse betaling te dekken, kun je overwegen om op zoek te gaan naar een nieuwe inkomstenbron. Denk ééns aan een tweede baan of een andere manier.

Het vermijden van schulden die je je niet kan veroorloven lijkt misschien eenvoudig, maar het kan zijn dat je er toch vroeg of laat intrapt. Zorg ervoor dat je altijd noodscenario’s, verassingsrekeningen en andere overtollige uitgaven hebt gedekt die het aflossen van schulden mogelijk maken.

Wanneer je maandelijks inkomen niet voldoende is om een ​​nieuwe maandelijkse betaling te dekken, kunt je overwegen een nieuwe bron van inkomsten te krijgen. Dit kan betekenen dat je een tweede baan aanneemt, gaat besparen of een manier vindt om extra geld te verdienen.

4. Niet investeren

Investeren is één van de gemakkelijkste, maar wel minst populaire manieren voor millennials om geld te verdienen. Door de stijging van de schulden en de kosten van levensonderhoud, zijn millennials vaak minder geneigd risico te nemen. Het kopen van aandelen en obligaties lijkt vaak risicovoller dan het in werkelijkheid is.

Begrijp het niet verkeerd, iedereen is in het begin wat angstig als het gaat om beleggen! Toch is beleggen één van de belangrijkste stappen om financiële vrijheid te bereiken.

Hoewel beleggen moeilijk kan lijken als je geen ervaring hebt, kan het inzetten van geld als groeimiddel één van de gemakkelijkste manieren zijn om een nieuw inkomen te genereren.

Wat wel nodig is, is een beetje onderzoek. Er zijn talloze manieren te investeren, waaronder:

 • Dividendaandelen
 • ETF’s
 • Indexfondsen
 • Vastgoed
 • Aandelen
 • Beleggingsfondsen

Elk beleggingstype heeft zijn voor- en nadelen. De sleutel voor het krijgen voor het meeste rendement, tegenover het risico dat je wilt lopen is door onderzoek te doen naar de markt, het rendement en de hoeveelheid aandacht die elke methode vereist.

Van de verschillende soorten zullen aandelen waarschijnlijk de meeste aandacht vereisen. Indexfondsen en ETF’s zijn andere soorten van beleggen die niet veel aandacht vereisen. Dit wordt passief beleggen genoemd. Passief beleggen brengt vaak weinig risico’s met zich mee tegen een stabiel rendement. Dit komt omdat de risico’s door een continue inleg gespreid worden.

Om kennis te maken met de beleggingswereld en verschillende aspecten van beleggen is het volgende boek een aanrader.

Voor Dummies – Beleggen voor dummiesBekijk bij bol.com

Het onderstaande boek is een echte aanrader. Als je op zoek bent naar een eenvoudige aanpak zonder al teveel risico te lopen. Uiteraard leert dit boek je wel ondanks het lage risico een mooi rendementen te behalen.

The Simple Path to Wealth€ 13,92Verwacht over 9 wekenKoop bij bol.com

3. Niet weten hoeveel geld je uitgeeft

Het is niet ongewoon om uit het oog te verliezen hoeveel je uitgeeft. Betalen wordt tegenwoordig ook steeds gemakkelijker gemaakt. Veel millennials geven dankzij deze nieuwe technische snufjes veel te veel geld uit..

Laat je niet meeslepen door je gemak

De beste manier om te voorkomen dat je teveel geld uitgeeft is door op elke betaling te letten. Check elke aankoop via je bank en gebruik je een andere manier, noteer je uitgaven dan. Door dit in gedachten te houden kun je rekening houden met toekomstige uitgaven.

Hoe je je uitgaven kunt bijhouden

Er zijn tal van verschillende tools die je kunt gebruiken om je uitgaven bij te houden. Enkele van de meest populaire methoden zijn:

 • Old school: pen en papier
 • Budgetapps
 • Spreadsheets
 • Bankapps

De meeste van deze methoden kunnen online, op je computer en ook op je smartphone worden uitgevoerd. Als je extra herinneringen nodig hebt, bieden de meeste apps pushmeldingen om je te waarschuwen als je je bestedingslimiet hebt bereikt.

2. Een te kleine financiële buffer

In tegenstelling tot sparen voor je pensioen – een tijd die de meeste millennials zien als een miljoen jaar later – zijn noodfondsen voor het hier en nu. Het leven kan onvoorspelbaar zijn. Het is daarom belangrijk om altijd een financiële buffer te hebben om te helpen wanneer het moeilijk wordt.

Wat als je met je auto naar je werk rijdt en deze plotseling kapot gaat? Stel je hebt hiervoor dringend € 1.000 nodig om het te repareren, maar je banksaldo is € 0. Je kunt die schuld op een creditcard zetten of een lening afsluiten, maar hier zal je ongetwijfeld een fikse rente op betalen waardoor uiteindelijk in de schulden komt.

Er zijn een heleboel dingen die als een noodsituatie kunnen tellen, waaronder:

 • Medische problemen
 • Baanverlies
 • Ongevallen
 • Autoproblemen
 • Onvoorziene grote rekeningen

Een noodfonds beschermt je  tegen een financiële tegenslag in onverwachte situaties. Het beste is om genoeg geld te hebben om het tenminste 6 maanden zonder inkomsten te kunnen uitzingen. Heb jij dit voor elkaar?

1. Meer uitgeven dan er binnenkomt

Zonder twijfel, de meest schadelijke financiële fout die millennials maken, is meer uitgeven dan ze hebben. Dit gaat vaak hand in hand met niet weten hoeveel je uitgeeft. Het is onmogelijk om te weten of je het je kunt veroorloven om iets te kopen als je je uitgaven niet bijhoudt.

Het idee om niet te kopen wat je wilt en wanneer je wilt, kan lijken op een niet leuk bestaan. Wat heeft het namelijk voor zin om te werken als je niet kunt genieten van wat je verdiend?

Leven binnen jouw middelen hoeft niet het einde van de wereld te zijn

Tel al je maandelijkse uitgaven op, dus alle rekeningen, geld dat aan eten wordt uitgegeven en geld voor ontspanning. Als dit meer is dan het bedrag dat elke maand binnenkomt, is het misschien tijd om wijzigingen in je bestedingspatroon aan te brengen.

Gelukkig hoeven deze veranderingen niet ingrijpend te zijn. Er zijn talloze manieren om te besparen op artikelen die je elke dag koopt of gebruikt, inclusief maaltijden, energierekeningen en zelfs op ontspanning!

Als je eenmaal je uitgaven weer op de rails hebt, weet je weer wat je je kan veroorloven en kun je weer dingen doen waar je van houdt. Dit geeft rust en zo hoef je je er na die tijd niet schuldig over te voelen.

Heb je er trouwens al eens over nagedacht om tijdens het weekend een beetje bij te verdienen? Dit werkt twee kanten op, je kunt op dat moment geen geld uitgeven, maar er komt wel geld binnen!

Conclusie

Kortom, de meeste millennials verspillen elke dag geld. Van het betalen voor een onnodige streamingdienst tot het teveel betalen voor merkelektronica. De wereld van millennials draait om het uitgeven van geld zonder rekening te houden met de gevolgen.

Geldfouten voorkomen is niet moeilijk. Het enige dat nodig is, is een beetje aandacht en een zelfdiscipline.

Laat geld jouw leven niet controleren, in plaats dat geld controle over jouw leven heeft! Volg de hacks van deze website op en zet je geld aan het werk!

Welke fout maak jij het meest? En heb je vragen over het beheren van geld? Reageer dan hieronder in een reactie! 

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!