Op welke toeslagen heb ik recht?

Check of je recht hebt op deze 4 toeslagen!

Ontvang jij wel alle toeslagen waar je recht op hebt? Veel Nederlanders krijgen namelijk niet alle toeslagen terwijl ze er wel recht op hebben. In dit artikel worden 4 toeslagen besproken. Zo kun je direct controleren of jij geen geld laat liggen!

Nederland is een verzorgingsstaat. Dit betekent dat de overheid de plicht heeft om voor de burgers te zorgen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we beschikken over een goede gezondheidszorg, kinderen naar school gaan en mensen aan het werk kunnen.

Helaas beschikt niet iedere Nederlander over genoeg geld om de fors opgelopen huren, de duurder geworden zorg of voldoende kleren voor de kinderen te betalen. Misschien lukt dit ook wel, maar dan is er geen ruimte meer voor leuke dingen. Vandaar dat je in veel gevallen recht hebt op toeslagen.

Kortom, toeslagen zijn tegemoetkomingen voor huur, zorg en het opvoeden van kinderen.

De meeste toeslagen dien je zelf aan te vragen. Doe je dit niet, dan ontvang je deze ook niet. De Belastingdienst zal je niet bellen om te zeggen dat je iets vergeet. Wanneer je deze toeslagen al ontvangt, dan moet je wel blijven opletten. Het kan namelijk zijn dat je situatie plots veranderd. Bijvoorbeeld wanneer je verhuist of ineens meer gaat verdienen. Het kan dan zijn dat je ineens te weinig of juist te veel ontvangt. Als je teveel ontvangt, geef dit dan door aan de Belastingdienst. Anders moet je namelijk ineens alles terugbetalen.

Welke toeslagen zijn er?

In Nederland zijn er vier belangrijke toeslagen, namelijk:

  • Zorgtoeslag
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

Zorgtoeslag

In Nederland zijn we allemaal verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Afhankelijk van je verzekeraar varieert de premie tussen de 100 en 130 euro. Deze maandlasten kunnen fors oplopen bij gezinnen met meerjarige kinderen.

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag in 2020?

Wanneer je meerderjarig bent en je inkomen niet hoger is dan 30.481 euro dan heb je recht op zorgtoeslag. Wanneer je een toeslagpartner hebt geldt een maximaal inkomen van 38.945 euro.

Weet je niet of je een toeslagpartner hebt? Dan kun je dit checken aan de hand van dit hulpmiddel voor toeslagpartners.

Wanneer je vermogen te hoog is, heb je geen recht op zorgtoeslag. Je vermogen mag in 2020 niet hoger zijn dan 116.613 euro. Wanneer je een toeslagpartner hebt, dan mag dit niet hoger zijn dan 147.459 euro.

De peildatum van je vermogen is altijd op 1 januari van het nieuwe jaar.

Op hoeveel zorgtoeslag heb ik recht?

De maximale zorgtoeslag zonder toeslagpartner is 104 euro. Met toeslagpartner is dit maximaal 199 euro. Dit geldt voor een inkomen tot 21.000 euro. Hoe verder je inkomen boven deze grens uitstijgt, hoe lager je toeslag.

Je kunt via het hulpmiddel van zorgtoeslag.nl uitrekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Hier kun je via een paar muisklikken je toeslag aanvragen. Op deze manier krijg je altijd de maximale zorgtoeslag! Je kunt hier klikken om naar de website te gaan.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!