Beleggingsvormen

Welke vormen van beleggen zijn er, en welke manier past bij mij?

Als je gaat beleggen zijn er verschillende manieren om je wensen in te vullen. In dit geval kun je kiezen uit 3 vormen van beleggen, namelijk execution only, beleggingsadvies en vermogensbeheer. Deze vormen van dienstverlening kunnen voor elke belegger nuttig zijn. Ook is een belangrijk onderdeel de bescherming per niveau. Vanuit de toezichthouder is dit één van de belangrijkste punten. In dit artikel maak je kennis met 3 vormen van beleggen. Vervolgens kun je zelf bepalen welke manier van beleggen het beste bij je past.

1. Execution only

Execution only is de vorm die voor de meeste beleggers wel bekend is. Dit type dienstverlening wordt door verschillende banken en brokers aangeboden. Deze partijen doen niets anders dan de orders die jij als belegger doorgeeft uitvoeren. Over het algemeen is dit type bedoeld voor beleggers met enige ervaring die geen behoefte hebben aan advies.

Het beschermingsniveau bij dit type is dan ook erg laag. De positie van de dienstverlener is in deze vorm op zorgplichtniveau vooral op informatief vlak actief. Hierbij kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je als klant bepaalde kennis en ervaringstoetsen moet voltooien om te mogen handelen in een product.

2. Beleggingsadvies

Dit type wordt vaak aangeboden door banken.  Als beleggers win je advies in van een professionele partij, waarna je op geen enkele manier verplicht bent om de adviezen op te volgen. Hierbij is er sprake van een gemiddeld beschermingsniveau.

In het geval van advies wordt er eerst een profiel van de klant opgemaakt. Denk hierbij aan persoonlijke situatie, vermogen, doel en risicobereidheid. Een adviseur kan alleen een weloverwogen advies geven indien al deze informatie goed in kaart is gebracht. Vaak zal het advies een portefeuille zijn met verschillende producten die een goede spreiding geven en past bij het risico van de relatie. Op deze manier zal het gewenste doel behaald moeten worden.

3. Vermogensbeheer

Bij vermogensbeheer laat je als belegger je hele portefeuille beheren door een vermogensbeheerder. Hierbij heb je zelf geen inspraak op hoe de investeringen worden gedaan. Voorafgaand wordt er tussen de belegger en vermogensbeheerder contractueel vastgelegd waarin men mag beleggen. Dit is voornamelijk afgestemd op risico en rendement. Binnen deze vorm is de zorgplicht het grootst. De vermogensbeheerder neemt de volledige verantwoordelijkheid over de beleggingen. Hoe je beleggingen worden ingedeeld is afhankelijk van je risicoprofiel. Vermogensbeheer is vooral interessant voor beleggers die weinig kennis hebben of er geen tijd voor hebben.

Welke manier van beleggen past het beste bij mij?

Voor iedereen is het een persoonlijke afweging. Vaak is het vooraf moeilijk vast te stellen voor jezelf of je voldoende kennis hebt. Het investeren in breed gespreide fondsen middels een broker is bijvoorbeeld goed te doen, maar de verhandelbare derivaten zijn erg complex. Daarbij is de grootste vijand van de belegger emotie. Bij het zelf uitvoeren van orders zul je als belegger daar altijd mee moeten dealen.

Vermogensbeheer kan hier een oplossing zijn omdat zij de emotie wegnemen. Ook kun je kiezen voor de core-satellite strategie. Dit kun je zelf uitvoeren of door een combinatie van vermogensbeheer en execution only. Binnen deze strategie kies je een basis (core) voor je portefeuille wat over het algemeen een stabiele grondslag is. Denk hierbij aan een wereldwijd gespreid fonds met meer dan 200 posities. Dan kun je nog met de overige 20% zelf aan de slag (satellite). Hiermee kun je zelf bij je broker met meer risico ook meer rendement proberen te halen.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 


Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van verlaagde tarieven en ontvang rente op je niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!