Berekening rendement vakantiewoning

Rekenvoorbeeld: Dit is het (eerlijke) rendement op een vakantiewoning

De afgelopen decennia zijn de prijzen van vastgoed geëxplodeerd. Dit geldt ook voor vakantiewoningen. Het gevolg hiervan is dat vakantieparken als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Ook op het internet zijn er talloze zelfbenoemde goeroes te vinden die vaak dure cursussen aanbieden over hoe je kunt investeren in een recreatiewoning. Vaak worden de rendementen rooskleuriger voorgespiegeld dan ze daadwerkelijk zijn.

Vanuit het perspectief van een investeerder kan echter alsnog interessant zijn om een vakantiewoning aan te schaffen. Je dient dan wel huur te kunnen vragen. Voordat je deze grote investering doet is het belangrijk om goed beeld te krijgen van het te verwachten rendement. In dit artikel maken een bierviltjesberekening waarbij je een goed beeld krijgt van het eerlijke rendement op een vakantiewoning.

Wat zijn de kosten van een vakantiewoning?

Knibbel, knabbel knuisje, wie knaagt er aan mijn vakantiehuisje? De Belastingdienst. Je vakantiehuis wordt in box 3 belast. Dit is zowel het geval voor een vakantiehuis in Nederland als in het buitenland. Stel de WOZ-waarde van je vakantiehuis is 300.000 euro, dan betaal je hier jaarlijks zo’n 6000 euro belasting over.

Stel je neemt als onderhoudskosten jaarlijks zo’n 1% van de WOZ waarde (3000 euro), dan komen de totale kosten uit op 9000 euro per jaar. Schoonmaakkosten en kosten voor het aanbieden van de verhuur via een platform als AirBNB zijn zo’n 3% van de huursom.

Wat is het rendement op een vakantiewoning?

Stel je vraagt 103 euro per nacht, dan dien je je vakantiewoning dus 90 dagen per jaar te verhuren om break-even te draaien. Hierna begint je rendement te lopen.

Stel we trekken deze rekensom door, dan komen we tot de volgende rendementen:

Rendement na 180 nachten verhuur: 3%
Rendement na 270 nachten verhuur: 6%
Rendement na 360 nachten verhuur: 9% 

Let op: Het eventuele rendement van waardestijging van de vakantiewoning is hier niet in meegenomen. Dit kan sterk verschillen per type vakantiewoning. Een appartement zal op de lange termijn doorgaans stijgen. Een chalet of stacaravan heeft een verwachte levensduur van 30 jaar en zal dus moeten worden afgeschreven. In dit laatste geval zou je je rendement in principe dus moeten corrigeren met 3,33% per jaar.

Wat zijn extra kosten voor een vakantie woning?

Indien je de vakantiewoning direct uit eigen zak betaald, dan heb je niet te maken met rentevoeten. Veel investeerders kiezen er echter voor om dit niet te doen vanwege het hefboomeffect dat een lening met zich mee kan brengen. Door te lenen kunnen er bijvoorbeeld misschien wel 2 vakantiewoningen worden aangeschaft.

De rentevoet voor een recreatiewoning wordt doorgaans bepaalt door de reguliere rente te verhogen met een opslag. Dit vanwege het extra risico dat de hypotheekverstrekker loopt. Op het moment van schrijven dien je rekening te houden met zo’n 3,6% rente. Vanzelfsprekend dienen de jaarlijkse rentekosten in aftrek te worden gebracht van je rendement.

Verder dien je rekening te houden met de fors verhoogde overdrachtsbelasting van 10,4% en de kosten koper ~1600 euro. Ook deze eenmalige kosten gaan ten koste van je rendement.

Extra nadeel: Recreatief vastgoed is illiquide

De reden dat je wilt investeren in een vakantiewoning is waarschijnlijk, omdat je je geld aan het werk wil zetten. Een vakantiewoning kan  een goede manier zijn, indien je rekening houdt met bovenstaande aspecten. Het is echter wel goed om je bewust te zijn van de beschikbare alternatieven. Een vakantiewoning heeft nog een extra nadeel en dat is dat deze niet liquide is. Dit betekent dat je je vakantiewoning niet van de een op andere dagen niet kunt inruilen voor geld. Indien je besluit de vakantiewoning te verkopen, dan gaan ook hier extra kosten mee gepaard.

Wat is een alternatief voor een vakantiewoning?

De beurs biedt in dit soort gevallen een alternatief. Met een simpele druk op de knop kun je je bezittingen kopen of verkopen. De kans is echter aanwezig dat je je hier niet helemaal thuis voelt vanwege de bewegelijkheid. Bovendien rekenen adviseurs en vermogensbeheerders vaak hoge kosten.

In een dergelijke situatie kan het een idee zijn om een lidmaatschap op een platform als DeKoersen.nl te overwegen. Voor een laag bedrag per maand ontvang je dan investeringsideeën.

 

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!