Eerste huis kopen

5 redenen om niet in een vakantiewoning te investeren (rekenvoorbeeld)

Wanneer je op zondagochtend je televisie afstemt op RTL7, dan zie je de reclames aan de lopende band voorbij komen. Je ziet een filmpje van een mooi vakantiepark, waarop jij een huisje kunt aanschaffen. Ook is het aanschaffen van een vakantiehuis in het buitenland steeds populairder.

Indien je van plan bent om in een vakantiehuis te investeren is het belangrijk je doel voor ogen te hebben. Schaf je het puur voor jezelf aan ter vermaak, of is je doel om het te verhuren? Vervolgens kun je een keuze maken tussen eigen beheer of het uitbesteden ervan. In dit geval kies je voor de lusten, maar niet de lasten. Uiteraard gaat dit wel ten koste van je rendement.

Vanuit het perspectief van een investeerder kan zijn om een vakantiewoning aan te schaffen indien je huur kunt vragen. Voordat je deze grote investering doet, is het belangrijk om ook de nadelen in kaart te brengen. Hieronder  vind je daarom 5 redenen om juist niet te investeren in een vakantiewoning.

1. Extra kosten (belasting en onderhoud)

Je vakantiehuis wordt in box 3 belast. Dit is zowel het geval voor een vakantiehuis in Nederland als in het buitenland. Stel de WOZ waarde van je vakantiehuis is 300.000 euro, dan betaal je hier jaarlijks zo’n 6000 euro belasting over.

Stel je neemt als onderhoudskosten jaarlijks zo’n 1% van de WOZ waarde (3000 euro

 

In Nederland wordt je over jouw vakantiehuisje gewoon box 3 belast. Ook als deze zich in het buitenland bevindt. Laten we zeggen dat dit vakantiehuisje zo’n 300K WOZ waarde is. Dan betaal je hier jaarlijks zo’n 6K belasting over. Gemiddeld betaald een eigenaar 1% van de WOZ waarde aan onderhoud elk jaar. Wat in dit voorbeeld 3K zou zijn.
Ik zou mijn vakantiewoning dus moeten verhuren voor minimaal 9K per jaar. En dat is dan brutowinst, dus na kosten van platformen zoals bijv. Airbnb en schoonmaakkosten. Ook neemt vaak het onderhoud toe naarmate je vaker verhuurt. Maar laten we het voor het gemak even houden op 9K per jaar.

Als ik dan op Airbnb ga na het tabblad WOW, waar de meest extreme en speciale accommodaties staan kan ik al heel bijzonder slapen voor 250 euro per nacht. Of wel, ik kan met gemak per jaar 36 nachten slapen op de meest bijzondere plekken.

En de waardestijging dan? Natuurlijk heb je waardestijging van de vakantiewoning, maar als ik dezelfde 300K in de S&P500 zou stoppen behaal ik gemiddeld het zelfde rendement. Het scheelt me dan ook nog een hoop gedoe en krijg er eindeloze mogelijkheden voor terug.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog altijd te porren voor een goeie vastgoed deal en daarnaast kan ik mij ook goed voorstellen dat er mensen zijn die meer dan 36 dagen ieder jaar terug willen naar dezelfde plek. Maar voor eigen gebruik vindt je mij in een Airbnb of een mooi hotel.

#vakantiewoning #familyoffice #airbnb #reizen #huur

1. Beperkte verhuurmogelijkheden

Het verhuren van een vakantiewoning kan beperkt zijn, afhankelijk van de locatie en het seizoen. Als de vraag naar vakantiewoningen laag is, kan het moeilijk zijn om huurders te vinden en uw investering terug te verdienen.

2. Onderhoudskosten

Vakantiewoningen vereisen over het algemeen meer onderhoud en reparaties dan een reguliere woning. Dit kan leiden tot hogere kosten voor onderhoud en reparaties.

3. Concurrentie

Er kan veel concurrentie zijn van andere vakantiewoningen in de buurt. Als er te veel vakantiewoningen beschikbaar zijn, kan dit leiden tot lagere huurprijzen en minder huurders.

4. Rentevoeten

De rentevoeten voor vakantiewoningen kunnen vaak hoger zijn dan voor gewone woningen, wat kan leiden tot hogere kosten en lagere rendementen op je investering.

5. Betere alternatieven

Er zijn vele manieren om je geld te investeren. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in aandelen of obligaties, of bijvoorbeeld in een ETF. Vaak bieden deze een vergelijkbaar of zelfs hoger rendement. Het voordeel hiervan is dat je in de meeste gevallen ook direct weer bij je geld kunt. De keerzijde is dat je wel tegen enige volatiliteit moet kunnen.

Kortom, het investeren in een vakantiewoning kan riskanter zijn dan investeren in een gewone woning en het is belangrijk om alle factoren af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Deel deze post

Gerelateerde artikelen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Finst Logo

Ontvang €10,- gratis!

Handel in 100+ crypto tegen de laagste tarieven en ontvang 10 euro aanmeldbonus!

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Hoge rendementen met kleine bedrijven

Ontvang kooptips van aandelen van kleine bedrijven met een groot potentieel 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!