121425550-s

Nikkel wordt wild door een short squeeze

Tijdens de GameStop manie in Q1 van vorig jaar, maakte het r/wallstreetsbet forum het acroniem MOASS, of “Mother of All Short Squeezes”, populair.

In een wilde draai op de grondstoffenmarkten van de ene op de andere dag deed nikkel zijn best om die titel over te nemen, met een sprong van maar liefst 250%. Voordat u enigszins teruggaat, heeft het element dat u zich misschien nog maar nauwelijks herinnert van de scheikunde op de middelbare school een recordhoogte van $ 100.000 per metrische ton overschreden.

Nikkel begint te lijken op Gamestop. Grafiek via Financial Times

Zoals gebruikelijk bij wereldschokkende evenementen van deze omvang, zijn er andere factoren dan alleen vraag en aanbod. En het is de laatste tijd de norm geworden in alle financiële markten, veel ervan komt voort uit de Russische invasie van Oekraïne.

De beweging was het gevolg van ‘s nachts handelen op Aziatische markten. Beleggers leken de hypothese te hebben aangenomen dat stijgende grondstofprijzen een aantrekkelijke kans boden om te shorten op grondstoffen, gebaseerd op de veronderstelling dat de Russische voorraden niet zouden worden verminderd. Natuurlijk, net zoals bij GameStop gebeurde, was die weddenschap erg verkeerd en als gevolg daarvan volgde een verticale prijssprong toen beleggers allemaal hun posities op hetzelfde moment wilden verlaten – een goede ouderwetse shortsqueeze.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, vertelde CNBC dat “het momenteel een zeer gevaarlijke markt is … het wordt gedreven door angst”, wat de prijsactie goed samenvatte. Het pandemonium leidde ertoe dat de London Metal Exchange (LME) de handel stopte, terwijl de paniek over lage voorraden door de markt weergalmde. Magazijnen die zijn geregistreerd bij de LME hebben nikkelvoorraden die op het laagste niveau in drie jaar staan. Bezorgdheid over vertragingen, verdere beperkingen en logistieke problemen verergerden de volatiliteit en prijsstijgingen in de markt verder. Voltooi het recept met een beetje hefboomwerking (het maakt dingen altijd spannender, nietwaar?) en je krijgt je bananenprijsactie.

Als u zich afvraagt waar nikkel eigenlijk voor wordt gebruikt, bent u niet de enige. Ik heb mijn oude examennota’s tevoorschijn gehaald en voor de goede orde, de belangrijkste toepassingen zijn batterijen voor elektrische voertuigen en roestvrij staal. Rusland voorziet op zijn beurt in ongeveer 10% van de wereldwijde vraag naar nikkel.

Lood, zink en aluminium stegen ook, hoewel niet in dezelfde mate die de krantenkoppen trok als nikkel. De winsten werden later ook teruggebracht nadat de chaos enigszins was afgenomen.

Het is een verdere herinnering dat, aangezien Poetin volatieler lijkt dan de nikkelprijs zelf, elke inval in de markten op dit moment met uiterste voorzichtigheid moet worden bekeken en moet worden erkend dat elke nieuwe dag een ander geheel onvoorzien scenario met zich mee kan brengen. Vandaag was Nick aan de beurt.

The post Nikkel wordt wild door een short squeeze appeared first on Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen