nansen-logo-from-twitter

Blockchain firma Nansen kondigt zes nieuwe NFT indexen aan

Nansen, een toonaangevend blockchain analyseplatform, ondersteund door onder andere Andreessen Horowitz’ a16z, Tiger Global en Coinbase Ventures, heeft zes nieuwe NFT indexproducten aangekondigd die bedoeld zijn om investeerders te helpen toegang te krijgen tot de groeiende NFT markt.

Volgens een release gedeeld met Invezz heeft het bedrijf nieuwe indexen toegevoegd aan zijn populaire Nansen Blue Chip Index. Het is een update die het bedrijf zegt: “leg de lat hoger voor hoogwaardige financiële infrastructuur” die is afgestemd op de behoeften van investeerders in een snelgroeiende NFT industrie.

De diepte en breedte van de nieuwe categorieën zullen Nansen gebruikers helpen navigeren en profiteren van de bredere NFT ruimte, waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe marktsignalen.

NFT blootstelling via indexen

Nansen zegt dat zijn NFT indexen de principes van indexbeleggen toepassen om investeringsmogelijkheden te bieden rond verschillende NFT marktsegmenten. Met de indexen kunnen beleggers bijvoorbeeld NFT blootstelling krijgen door de waarde van een portefeuille te meten met belangrijke indexen zoals de S&P 500 en de Nasdaq Composite.

Een belegger kan ervoor kiezen om te beleggen in een fonds dat de top 50 Gaming NFT’s volgt, of voor een fonds op Social NFT’s, Art NFT’s en Metaverse NFT’s.

De Nansen NFT indexen

Zoals hierboven vermeld, bieden Nansen NFT indexen een beleggingsvehikel waarbij de portefeuille van een fonds een bepaald NFT marktsegment volgt.

Nansen biedt zes NFT indexen: Nansen NFT-500, Nansen Blue Chip-10, Nansen Social-100, Nansen Gaming-50, Nansen Art-20 en Nansen Metaverse-20

De indexen volgen een specifieke NFT-categorie, die in feite rekening houdt met de use-cases of toepassingen rond die NFT verzameling.

  1. De Nansen NFT-500 is een referentie index die de dagelijkse activiteit en marktbeweging van 500 NFT collecties volgt. De berekening is dagelijks, terwijl het opnieuw in evenwicht brengen elke 30 dagen plaatsvindt.
  2. De Nansen Blue Chip-10 belicht tien top NFT collecties per marktkapitalisatie. Het wordt dagelijks berekend en elke 90 dagen opnieuw gebalanceerd.
  3. De Nansen Social-100 biedt investeringen rond de 100 NFT collecties in sociale subcategorieën zoals profielfoto’s, toegang en lidmaatschap en hulpprogramma. Ze worden elke 30 dagen opnieuw gebalanceerd.
  4. De Nansen Gaming-50 biedt toegang tot dit snelgroeiende NFT segment via Play-to-Earn (P2E), Role-playing games (RPG) en DeFi gerelateerde (GameFi) gaming collecties. De index berekent dagelijks en herbalanceert elke 30 dagen.
  5. De Nansen Art-20 omvat 20 NFT collecties van ERC-1155 en ERC-721. Het volgt opmerkelijke NFT kunstcollecties die momenteel op de markt worden verhandeld, waaronder generatieve kunst, fysieke kunst en muziek. De Art-20 NFTs index wordt dagelijks berekend en om de 90 dagen opnieuw in evenwicht gebracht.
  6. De Nansen Metaverse-20 is een index van 20 NFT collecties die zich uitstrekken over vier subcategorieën: activa, grond en onroerend goed, avatars en nutsvoorzieningen. De index berekent dagelijks en herbalanceert elke 30 dagen.

Volgens de gegevens van Nansen die op 9 maart zijn verzameld en betrekking hebben op de periode tot nu toe, zijn de onderstaande trends enkele van de meest waarneembare.

1. De NFT markt versus cryptomarkt op jaarbasis

De groei van de NFT markt in het afgelopen jaar zorgde ervoor dat de verkoopvolumes een 200-voudig rendement bereikten, met miljarden dollars die werden verhandeld. Sinds het begin van het jaar bleef de sector enorme volumes ervaren, zelfs terwijl de bredere markt werd verkocht.

De Nansen NFT-500 (uitgedrukt in ETH) presteerde bijvoorbeeld 68,5% beter dan de markt voor cryptocurrency (per 9 maart). Het meten van de prestaties in USD toont aan dat NFT’s 20,9% YTD beter hebben gepresteerd dan crypto.

Hier is een tabel waarin de prestaties sinds het begin van het jaar worden vergeleken met die van de afgelopen 30 dagen (tot 9 maart 2022).

Activa/Index Prestaties (1 januari tot 9 maart 2022)  30 Dagen prestaties (op 9 maart 2022) 
NFTs (Nansen NFT-500:ETH) 68.5% -28.8%
NFTs (Nansen NFT-500-USD) 20.9% -38.5%
Bitcoin (XBX) -16.2% -8.7%
Ether (ETX) -29.9% -15.7%
Crypto Large Cap (DLCX) -22.7% -12.1%
Bloomberg Galaxy Crypto Index(BGCI:IND)  -22.6% -14.0%
DeFi (GMI) -55.6% -34.7%
S&P 500 -10.3% -4.6%
Gold 8.8% 9.2%
Prestaties van de NFT markt en andere activa. Bron: Nansen

2. NFT’s vertonen een omgekeerde correlatie met DeFi wanneer ze worden uitgedrukt in ETH

Gegevens laten een omgekeerde correlatie zien tussen NFT’s en cryptocurrencies – gemeten tegen de Nansen NFT-500 (ETH) index. NFT’s vertonen ook een opmerkelijke inverse correlatie met DeFi wanneer ze worden uitgedrukt in ETH. De correlatie is echter iets zwakker wanneer deze wordt vergeleken met de Nansen NFT-500 (USD).

3. Gaming en Metaverse NFT’s zijn het minst vluchtig

Nansen indexen hebben verschillende volatiliteitsmetingen laten zien, waarbij Metaverse en Game NFT’s het minst volatiel zijn met respectievelijk 6,9% en 6,8%. Aan de andere kant laten de Blue Chip en Art NFT’s de meeste volatiliteit zien met 11,5% en 10,6%.

De volwassenheid van de Gaming en de Metaverse sectoren is een factor die ervoor zorgt dat de prestaties minder volatiliteit vertonen. Dit kan worden toegeschreven aan de komst van grote spelers zoals Meta Platforms (voorheen heeft Facebook miljoenen dollars gereserveerd voor metaverse), Grayscale (aangeboden de Decentraland (MANA) trust) en Andresen Horowitz (a16z geïnvesteerd in Yield Guild Games).

Voor de meer volatiele indexen wijst Nansen erop dat collecties ‘relatief illiquide zijn’, met een gebrek aan asymmetrie in prijsinformatie die de meeste marktdeelnemers tot speculatie dwingt.

Ter vergelijking: de populaire meme-munt Shiba Inu (SHIB-USD) is volatieler dan NFT’s als we kijken naar de rendementen van dit jaar.

De volatiliteitsschatting van SHIB van 7,6% is hoger dan de 4,7% die is waargenomen voor de Nansen NFT-500 (ETH). De historische volatiliteit van Bitcoin (BTC-USD) in dezelfde periode is 3,1%, terwijl Ethereum (ETH-USD) 4,5% bedroeg.

4. Sociale NFT’s nemen 79% van de NFT markt in

Volgens marktgegevens van vorige week waren sociale NFT’s de best presterende NFT collecties met een marktkapitalisatie van $ 9,5 miljard, of 3,57 miljoen ETH. Dit betekent dat de categorie goed is voor ongeveer 79% van de NFT-markt.

De winst voor de Nansen Social-100 index bedroeg op 9 maart 93,7%.

De prestatie van de andere indexen dit jaar was 68,5% voor de Nansen NFT 500 (ETH); 83,7% voor de Nansen Blue Chip-10; 22,7% voor de Nansen Game-50; 30,8% voor de Nansen Art-20 en 22,0% voor de Nansen Metaverse-20. (Statistieken per 9 maart).

Wat nu?

NFT’s zullen naar verwachting een opwaarts traject blijven volgen – waarbij de vooruitzichten in 2022 en daarna het potentieel voor de sector benadrukken om een belangrijke inkomstenstroom voor de sport- en entertainmentindustrie te worden.

Maar kunnen NFT’s een goede investeringsoptie zijn? Een blik op hoe NFT’s tot nu toe hebben gepresteerd, suggereert dat ze dat kunnen. NFT indexen kunnen een goed startpunt zijn voor nieuwe investeerders. Nansen wil hierin een leidende rol spelen. Het bedrijf haalde afgelopen december $ 75 miljoen op tijdens zijn Series B ronde, die werd geleid door venture-ondernemingen ACCEL, a16z GIC en SCB 10X, naast andere prominente VC’s.

The post Blockchain firma Nansen kondigt zes nieuwe NFT indexen aan appeared first on Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen