turkey2

USD/TRY: ineenstorting lira versoepelt voorafgaand aan CBRT-besluit en verkiezingen

De wisselkoers van het paar USD/TRY handelde op het hoogste niveau ooit, voorafgaand aan de definitieve CBRT-beslissing voor de volgende algemene verkiezingen. De Turkse lira handelde op 19,42, iets onder het hoogste punt ooit van 19,59. Het is sinds oktober vorig jaar binnen dit bereik gebleven. De koersen van GBP/TRY en de EUR/TRY zijn ook ongewijzigd gebleven.

CBRT rentebesluit

Het grootste forexnieuws donderdag komt het laatste rentebesluit van de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT). Dit zal een belangrijke beslissing zijn, aangezien het voorafgaat aan de volgende Turkse verkiezingen waarin Recep Erdogan en Kemal Kılıçdaroğlu strijden.

Uit recente peilingen blijkt dat Erdogan weer een voorsprong heeft op de oppositie. Historisch gezien zijn Turkse peilingen echter vaak zeer onnauwkeurig, aangezien ze worden beïnvloed door de politieke partijen.

Analisten zijn van mening dat de CBRT tijdens deze vergadering haar rentetarieven ongewijzigd zal laten. Dit betekent dat ze de daggeldrente op 7% laat en de eenweekse reporente op 8,50%. De bank laat ook de daggeldrente op 10% staan, ook al blijft de inflatie hardnekkig hoog en staat de Turkse lira op haar laagterecord.

De CBRT is overgegaan om de lira te ondersteunen door niet-rentedragende interventies uit te voeren, inclusief valutacontroles. Vorige week drong de bank er bij haar commerciële banken op aan hun dollaraankopen te beperken in een poging de druk op de munt te verlichten. Drie weken geleden onthulde de bank meer maatregelen ter ondersteuning van de liraisatiestrategie. Het deed dat door banken te bevelen lira-deposito’s tussen 50% en 60% van hun totale deposito’s aan te houden.

USD/TRY technische analyse

USD/TRY-grafiek door TradingView

Zoals ik al eerder heb geschreven, is het maken van een lira-voorspelling tegenwoordig een beetje eenvoudiger omdat de valuta binnen een krap bereik is gebleven. Het heeft niet gereageerd op grote gebeurtenissen zoals valutacontroles en CBRT-beslissingen.

Daarom kunnen we, op basis van de recente prestaties van de lira, verwachten dat de USD/TRY de komende dagen binnen het huidige bereik zal blijven. Grote veranderingen zullen waarschijnlijk plaatsvinden na de laatste algemene verkiezingen, aangezien dit kan leiden tot veranderingen bij de CBRT.

The post USD/TRY: ineenstorting lira versoepelt voorafgaand aan CBRT-besluit en verkiezingen appeared first on Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen