02

Afkoelen inflatie zal de dollar er waarschijnlijk niet van weerhouden om sterker te worden

Deze week was er veel aandacht voor de Amerikaanse inflatiecijfers. In feite bewogen de markten het meest toen de Amerikaanse CPI- en PPI-gegevens respectievelijk op woensdag en donderdag werden vrijgegeven.

Hogere inflatie dwong de Federal Reserve tot een verkrappingscyclus. Tegelijkertijd verkleint het zijn balans in een proces dat bekend staat als kwantitatieve verkrapping (dwz het tegenovergestelde van kwantitatieve versoepeling).

De gegevens van deze week, over de verandering in de prijzen van goederen en diensten in maart, werden daarom nauwlettend gevolgd door marktdeelnemers. Wat gaat de Fed doen na de publicatie van maart?

Het blijkt dat de inflatie afkoelt. Ondanks dat het desinflatoire proces dat in volle gang is, zou de volgende etappe voor de Amerikaanse dollar echter nog steeds hoger moeten zijn. Dat wil zeggen, de Fed blijft op schema om tijdens haar volgende vergadering weer een renteverhoging door te voeren.

De kerninflatie blijft hardnekkig hoog

De consumentenprijsindex (CPI) van maart daalde tot 5,0% op jaarbasis. Goed nieuws voor wie hoopt dat de inflatie afkoelt.

Maar de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed sluit voedsel- en energieprijzen uit. Het betekent dat de Core CPI als geschikter wordt beschouwd. Het kwam uit op 0,4%, niet genoeg voor de Fed om het bereiken van de eindrente in deze cyclus aan te kondigen.

Desalniettemin daalde de dollar als gevolg van het nieuws, zoals blijkt uit de EUR/USD-wisselkoers die boven de 1,10 uitkwam. Bovendien kreeg de dollar opnieuw een pak slaag toen de PPI- of groothandelsinflatiegegevens een dag later werden vrijgegeven.

Deze keer was het desinflatoire proces duidelijker, aangezien de PPI of Producers Price Index met -0,5% daalde, terwijl de markt geen verandering verwachtte.

Kortom, de dollar handelde de hele week bearish, omdat binnenkomende data meer zwakte leken te ondersteunen. Maar de Core CPI-lezing voor maart geeft tegendraadse traders hoop dat de volgende leg van de dollar eerder hoger dan lager zal zijn.

The post Afkoelen inflatie zal de dollar er waarschijnlijk niet van weerhouden om sterker te worden appeared first on Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen