55760059-l-normal-none-scaled-1

China en Brazilië dumpen de Amerikaanse dollar, maar de USD zal altijd koning blijven

Volgens Sergei Perfiliev zou de handelsovereenkomst tussen China en Brazilië om met elkaar transacties in hun eigen valuta uit te voeren geen invloed hebben op de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar.

‘De wereld draait op dollars’

China en Brazilië zullen nu met elkaar handelen met yuan en reais in plaats van met de almachtige Amerikaanse dollar. China heeft al soortgelijke overeenkomsten, met name met Rusland, en kan worden gezien als een poging om de Amerikaanse dollar te onttronen als ‘s werelds belangrijkste valuta.

Perfiliev, een financiële trainingsinstructeur en ex-Goldman Sachs kwantitatieve strateeg, merkte in een Tweet op: “wereld draait op dollars” en “dit zal niet snel veranderen.”

Volgens Perfiliev wordt de Amerikaanse dollar niet alleen ondersteund door de grootste economie ter wereld, maar ook door het Amerikaanse systeem dat bekend staat als vrij en open. Amerikaanse privé-eigendommen en -activa zijn onderworpen aan strikte wetten en het risico op inbeslagname of confiscatie is minimaal.

Vergelijk dit met China, zoals Invezz onlangs meldde, waar miljardair Mark Mobius zei dat China “de geldstroom uit het land beperkt.”

De Amerikaanse dollar is onvervangbaar

De Amerikaanse dollar wordt door landen over de hele wereld aangehouden als onderdeel van hun deviezenreserves, terwijl veel wereldwijde valuta’s aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld. De dollar is nog steeds de dominante ‘gemene deler’ voor wereldwijde transacties, ondanks de laatste pogingen van China om het tegendeel te beweren.

Ondertussen zijn wereldwijde grondstoffen zoals oliehandel in dollars en de VS de thuisbasis van grondstoffen- en termijnbeurzen waarop gebruikers over de hele wereld vertrouwen.

Simpel gezegd, er zijn geen andere valuta’s die “alle bovenstaande vakjes kunnen aanvinken” en de dollar kunnen vervangen. Hij voegde toe:

De dollar won terrein als reservevaluta na een akkoord van Bretton Woods in 1944. De petrodollars ontstonden in de jaren 70 als gevolg van een deal tussen de VS en Saoedi-Arabië. Het duurde tientallen jaren om deze dominante positie te vestigen. Alleen omdat China of Rusland diversifiëren van Amerikaanse belangen, wil nog niet zeggen dat de ondergang van de dollar nabij is. Er zou meer voor nodig zijn.

The post China en Brazilië dumpen de Amerikaanse dollar, maar de USD zal altijd koning blijven appeared first on Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen