vanadium-scrabble-piece

Binnenlandse vanadium investeringen van Australië gaan batterijsector voor hernieuwbare energie ondersteunen

Vanadium is hard op weg een belangrijke grondstof te worden voor de doelstellingen van Australië op het gebied van groene productie en de visie op een duurzame economie.

Het metaal heeft een zilvergrijze kleur en wordt gewaardeerd om zijn ductiele eigenschappen, corrosiewerende aard en lichtgewicht maar zeer sterke legeringen.

De federale overheid heeft AU$49 miljoen geïnvesteerd in het Australian Vanadium Project, beheerd door Australian Vanadium Ltd (ASX: AVL), om een volledig geïntegreerd mijnbouwproject te ontwikkelen om de groene staalindustrie en stroomafwaartse batterijmarkten te bevoorraden.

Toepassingen zijn onder meer het gebruik ervan in vliegtuigframes, motoren, staalproductie en meest recentelijk in vanadium redox flow-batterijen (VRFB) om nieuwe duurzame energieopslagoplossingen te creëren. Stroombatterijen gebruiken de ionenuitwisseling tussen twee vloeistoffen om energie op te wekken.

De subsidie wordt verleend in het kader van het Modern Manufacturing Initiative, dat centraal staat in de strategie van Australië om de sector op te schalen, het wereldwijde concurrentievermogen te verbeteren en binnenlandse werkgelegenheid te creëren.

De eerste termijn van ongeveer AU$10 miljoen zal worden gebruikt voor de bouw en vestiging van een verwerkingsfaciliteit voor vanadium met een hoge zuiverheidsgraad op groene waterstof en zal worden uitgevoerd in samenwerking met Bryah Resources Limited (ASX: BYH).

Deze samenwerking zal het project aanvullen met mogelijkheden om potentiële kobalt-, nikkel-, koper- en goudafzettingen te ontwikkelen.

Globaal beeld en vraagprognoses

Het besluit van de regering om de productie, verwerking en elektrolytproductie van vanadium te stimuleren, is een reactie op een combinatie van toenemende onzekerheden in de wereldwijde toeleveringsketen en een aanzienlijk hogere verwachte vraag naar het metaal.

China en Rusland zijn de twee grootste producenten met een productie van respectievelijk 70.000 ton en 17.000 ton per jaar.

Het grootste deel van de Chinese productie gaat naar de gigantische binnenlandse staalindustrie.

Momenteel bezetten Zuid-Afrika en Brazilië de derde en vierde plaats met een productie van respectievelijk 9.100 ton en 6.200 ton in 2022.

Op het hoogtepunt is het Australische project ontworpen om 11.200 ton vanadiumpentoxide per jaar te produceren.

Een rapport uit 2023 voorspelt dat de industrie van 42 miljard dollar tegen 2030 zal groeien tot 81,8 miljard dollar bij een CAGR van 8,5%.

De vraag van de ijzer- en staalproductie zal naar verwachting een groei van 8,9% CAGR noteren, terwijl het energieopslagsegment naar verwachting tot het einde van het decennium met 9,6% CAGR zal stijgen.

Bron: Investing.com

INN meldt dat 90 procent van deze vraag in 2032 wordt aangedreven door VRFB’s.

Met betrekking tot de groene eigenschappen van het metaal en zijn rol in CO2-reductie, verklaarde Ernest Cleave, CFO van Largo:

Als je geen vanadium zou gebruiken bij het maken van staal, zou dat nog eens 140 miljoen ton CO2 in de atmosfeer brengen… dat is hetzelfde als het equivalent van 260 miljoen bomen…

The post Binnenlandse vanadium investeringen van Australië gaan batterijsector voor hernieuwbare energie ondersteunen appeared first on Invezz.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email
Share on print

Gerelateerde artikelen